Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Frissítés: megegyezett Gulyás és Karácsony, lesz fővárosi oltási program

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés, 17.30:

Tíz oltópont felállításáról és fővárosi önkormányzati üzemeltetéséről, a kritikus önkormányzati ágazatok dolgozóinál a Fővárosi Önkormányzat üzemorvosi oltási segítségéről, és egyes adminisztratív feladatok átvállalásáról egyezett meg Karácsony Gergely főpolgármester, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a főpolgármester beszámolója szerint ma.

Karácsony Facebook bejegyzése szerint ezzel oltási tervük kritikus részleteiben a kormánnyal egyetértettek.

Karácsony a megállapodást egyedül tette közzé, azt a Miniszterelnökség még nem erősítette meg. Azzal kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Örülök, hogy a kormány részéről pozitív fogadtatásban részesült a terv, ha sok minden másban nem is, abban biztosan egyetértünk, hogy minél hamarabb, minél több embert kell vakcinához juttatnunk. „

Korábban írtuk:

Többek között 30 oltópont létrehozására és a főváros időpontfoglaló rendszerének használatára tesz ajánlatot a kormányzatnak a főváros önálló oltási programja.

A fővárosi önkormányzat közleménye szerint „Budapest vezetése egy Fővárosi Oltási Tervvel ment ma tárgyalni a területi közigazgatásért felelős államtitkárhoz, György Istvánhoz”.

A Fővárosi Oltási Terv hat pontot tartalmaz:

  1. A főváros felajánlja a kormányzatnak, hogy 30 darab oltópontot hoz létre a háziorvosi rendelők mellett, ahol helyszínenként naponta 3000 főt lehetne beoltani.

  2. A főváros átvállalná a fővárosi és kerületi fenntartású intézményekben dolgozók, a főváros kritikus infrastruktúráinak (BKK, FKF és egyéb cégek) személyzete, valamint az önkormányzati intézetekbe újonnan beköltözők (idősotthonok, hajléktalanellátók) beoltását.
  3. A főváros felajánlja a kormányzatnak a már bevált időpontfoglaló rendszerüket.

  4. Önkéntesekkel és rendészekkel segítenék az oltás lebonyolítását.
  5. Tájékoztatási kampányba kezdenek, hogy növeljék az oltási hajlandóságot.

  6. Oltást adni a jelenlegi csak orvosi rendelőben lehet, de külföldi példák nyomán a főváros felajánlana sport és kulturális intézményeket, ahol szintén lehetne oltani.

Az oltást népszerűsítő kampánnyal párhuzamosan február 18-27. között folytatódni fog a főváros lakossági koronavírus tesztprogramja is.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-posztjában azt írja, a fővárosi önkormányzat reméli, hogy együtt tudnak majd működni a kormánnyal.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi