Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koszovóban nyert az elitellenes baloldal a választásokon

Ez a cikk több mint 3 éves.

Koszovóban – ahol az elmúlt évtizedben egyetlen kormány sem tudta kitölteni hivatali idejét  – vasárnap az urnákhoz járultak a szavazók, hogy másfél év alatt harmadszorra is kormányt válasszanak.

A Gani Bobi Intézet exit-pollja alapján a szociáldemokrata Önrendelkezés (Vetevendosje), és vezetője, Albin Kurti nyert toronymagasan, a szavazatok mintegy 53 százalékával.

Kurti kabinetje tavaly márciusban, mindössze két hónap után bukott meg, miután másodszorra is túlmanőverezték az ellenzéki pártok.

A huszonnyolc választási listán a legnagyobb albán pártok mellett a Koszovóban élő nemzeti kisebbségek többsége is megtalálható volt. A koszovói választási törvény szerint önállóan induló pártok esetében 5 százalékos a parlamenti küszöb, míg koalíciók esetében 7 százalékos. A kisebbségek a pozitív diszkriminációnak köszönhetően 20, úgynevezett fenntartott hellyel rendelkeznek a 120 fős pristinai törvényhozásban, ebből 10 hely a szerb kisebbséget illeti meg, másik 10 pedig kisebbségenként egy-két helyet biztosít.

Az új koszovói miniszterelnök előtt három fő kihívás áll majd a korrupció, a világjárvány gazdasági következményei, és a Szerbiával fennálló viszony.

Koszovóban pedig az előrehozott választásra azért volt szükség, mert az alkotmánybíróság decemberben érvénytelennek nyilvánította a koszovói kormány tavaly júniusi megalakulását. A taláros testület kimondta, hogy a kormányt nem az alkotmánnyal összhangban választották meg, mert Efrem Arifi roma kisebbségi képviselő szavazata – amely nélkül nem alakulhatott volna meg a kormány – érvénytelen volt.

A politikust ugyanis 2018-ban 15 hónap börtönre ítélték, mert egy civil szervezeten keresztül 26 ezer eurót sikkasztott el. Az alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy Efrem Arifi jogellenesen vett részt a parlamenti szavazáson, mert a törvény értelmében nem gyakorolhatja képviselői jogait az, akit három éven belül jogerősen bűnösnek mondtak ki büntetőperben.

A most vasárnapi nyertes Vetevendosje és vezetője, Albin Kurti a tradicionális koszovói vezető elitet célozza meg rendre antikorrupciós programjával, azzal vádolva a fiatal ország vezetőit, hogy nem hatékony és átláthatatlan eszközökkel kormányoznak, és ezzel elvesztegették Koszovó első éveit.