Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kivizsgálás indul a kecskeméti szülészeten, ahol indokolatlanul végeztek császármetszést a koronavírusos nőkön

Ez a cikk több mint 3 éves.

Még decemberben fordult a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház, valamint annak szülészeti osztályának vezetőjéhez a Másállapotot a Szülészetben aktivistacsoport, miután számos panasz érkezett hozzá családoktól amiatt, hogy a   szülészetén a pozitív koronavírus tesztet produkáló nőkön automatikusan császármetszést végeztek.

A szervezet először a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalását kérte ki az ügyben, amely meg is küldte válaszát:

eszerint a pozitív teszteredmény nem indokolja a szülés módjának megváltoztatását és önmagában a császármetszést sem.

„Természetesen azzal tisztában vagyunk, hogy előfordulhat olyan eset, amikor császármetszésre van szükség, de a hazai állásfoglalás, a hazai eljárásrend és a nemzetközi ajánlások mentén tisztelettel kérjük Önöket, biztosítsák a szülő nők számára a legjobb gyakorlatokat! Ha lehetséges, jelezzék a várandósok felé, hogy mire számíthatnak az ellátásuk során, hogy ne lehessen kételyük a téren, hogy bizonyítékalapú ellátást fognak-e kapni!”

– írta a szervezet a kórház illetékeseinek még decemberben, felhívva a figyelmüket: különösen fontos kérés ez azért is, mert a szülés módjáról nem rendelkezik a covid szülészeti eljárásrend, így továbbra is a legfrissebb irányelv ajánlása a mérvadó, mely szerint a családközpontú szülészeti ellátás egyik alapja a szülés természetes lefolyásának támogatása.

A szülészeti ellátás során a lehető legteljesebb mértékben figyelembe kell venni az irányelv által összeállított kritériumrendszert, hogy a szülés a lehető legkevesebb beavatkozás mellett menjen végbe.

Válasz azonban nem érkezett a kórháztól, ezért a szervezet néhány nappal ezelőtt panaszt tett a járási és az országos tisztifőorvosnál, a kórház betegjogi képviselőjénél, az országos szakfelügyelő nőgyógyásznál, az EMMI államtitkárságánál és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál az indokolatlan császármetszések ügyében.

A szervezet panaszában arról ír, hogy a hozzájuk forduló anyák visszajelzése alapján

a kecskeméti kórház covid részlegén csak műtő van, vajúdásra alkalmas szülőszoba nincs is. A pozitívra tesztelt nőkkel csak tényként közlik, hogy műtéti szülésbefejezés lesz, nem hivatkoznak semmire. Az pedig a zárójelentéseken is szerepel, hogy a műtét indikációja a pozitív teszt.

A szervezet szerint ez az eljárás többszörösen sérti az egészségügyi törvényt is, hiszen a nő tájékoztatáshoz, önrendelkezéshez és megfelelő ellátáshoz való joga is sérül.

Mint azt a szervezet tegnap közölte, a panasz ezúttal célba ért: az NNK válaszában közölte, kivizsgálás indul az ügyben, így reményeik szerint hamarosan véget érhet a jogsértő gyakorlat.

Címlapkép: MTI/Komka Péter