Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb két egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Jelen értesülései szerint az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM), közigazgatási államtitkári értekezletén a napokban tárgyalták két újabb egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Óbudai Egyetem fenntartóváltásának kérdését. Ha ez a két intézmény is bekerül a modellváltók közé, akkor

 mindössze két állami egyetem marad a magyar felsőoktatásban, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Stumpf István az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos kedden a Telexnek adott interjújában még úgy fogalmazott, nincsen kormányzati kényszer a modellváltásra, az ELTE és a BME pedig „nincs most napirenden”. Hogy velük mi fog történni, „azt majd megbeszélik a 2022 utáni aktuális kormányzattal”.

A modellváltás koordinálásáért felelős kormánybiztos most a Magyar Nemzetnek adott interjút az egyetemek fenntartóváltásának kérdéskörében. A Népszava által szemlézett sorokban Stumpf úgy fogalmazott”nagyfokú szabadság köszönt be a modellváltó intézményekben azáltal, hogy kikerülnek az államháztartási törvények alól”. Az egyetemenként több ezer bizonytalan helyzetbe került dolgozónak pedig az üzente, természetes hogy a változással félelmet éreznek, ugyanis” Addig, míg az állam biztonságos finanszírozására folyamatosan lehetett számítani, sokan hátratették a kezüket, mert úgyis megjön majd a pénz.” Ennek kapcsán közölte, „Kétségtelen, hogy azt a langyos vizes biztonságot, ami korábban jellemezte a helyzetet, felszámolják. A bér- és létszámgazdálkodásban rugalmasság várható, a dolgozókat ezentúl teljesítményarányosan finanszírozhatják. Ez azt jelenti, hogy akár sokkal jelentősebb fizetésekre is számíthatnak, akik jól teljesítenek.”-mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök február elején jelentette be, hogy a következő egy-két évben 1500 milliárd forintot folyatnak a magyar felsőoktatásba, az  EU helyreállítási alapjából. Hozzátette, hogy a pénzek folyósítása április elseje után indulhat „miután az új vezetők helyzete megszilárdul”.

Gerstmár Ferenc az LMP önkormányzati képviselője és Ungár Péter a zöld párt országgyűlési képviselője a szerdán tartott sajtótájékoztatójukban a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülésével kapcsolatban fejezték ki aggodalmukat. A Pannon Egyetem modellváltásáról még decemberben döntött az országgyűlés, melynek kapcsán Ungár kihangsúlyozta, hogy az átalakítások nem az intézmények vezetőinek kezdeményezésére történtek, nekik érdemi beleszólásuk nem volt a fenntartóváltásba. Gerstmár Ferenc kiemelte, hogy Veszprém városa nem maradhat jól képzett fiatalok nélkül, ehhez viszont az oktatási tér közvetlen közelét is fejleszteni kell korszerű irodakapacitással és élhető lakóterekkel.