Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rohamrendőrök próbálták megszállni Közép-Európa legnagyobb önszerveződő központját

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több tucat rohamrendőr lepte el hétfőn este a ljubljanai Metelkova autonóm kulturális és szociális központot, látszólag azért, hogy ellenőrizze a közösségi erőfeszítésből működő klubokat és kiállítótermeket. Az agresszív fellépés a metelkovai klubok tulajdonosainak, valamint az autonóm területen műtermeket működtető művészek és iparosok heves tiltakozását váltotta ki.

Az AKC Metelkovát irányító kollektív testület kedden sajtóközleményt adott ki, amelyben elítélte a „teljesen felfegyverzett rohamrendőrség” akcióját.

A közleményben arról írnak, hogy a mintegy 40 felfegyverzett rendőr elárasztotta a Metelkova területét, embereket igazoltattak az utcán, s megpróbáltak bejutni a klubokba és a műtermekbe. A céljuk pedig a Metelkova lakóinak megfélemlítése volt.

 

A rendőrség kezdetben azzal magyarázta a tettét, hogy egy tüntetés miatt hatoltak be a Metelkova területére, de csakhamar kiderült, hogy a tiltakozás a város másik részén zajlott. Később annyit közöltek a hatóságok, hogy a járványügyi előírások betartását kívánták ellenőrizni.

Miután Ljubljanában nemrég lerombolták a szintén autonóm módon működő Rog központot, a Metelkova a város utolsó szabad kulturális központja maradt.

Az utóbbi hetekben több támadás is érte az autonóm központot. Legutóbb sárga mellényt viselő neonácik rontottak be a területére, s táblákon azt követelték, hogy a Metelkovát is le kell bontani.

AKC Metelkova kollektív testülete szerint a náci csoportok veszélyérzet nélkül fenyegetőzhetnek, hiszen

„jól tudják, hogy az uralkodó struktúrák biztonságot és legitimitást biztosítanak számukra a legszörnyűbb politikai eszmékhez”.

A Metelkova központ (Avtonomni kulturni center Metelkova mest) az 1990-es évek elején jött létre, miután egyetemisták és művészek elfoglalták az egykor az osztrák–magyar, majd pedig a jugoszláv hadsereg birtokában lévő ljubljanai katonai bázist.

A Metelkova 12 és fél ezer négyzetméteres területén hét nagyobb barakk áll. Az 1995-től önszerveződő autonóm zónaként működő központban számos művész, iparos és színész él, s több mint 200 szervezetnek, kiállítóteremnek, bárnak és klubnak ad helyet.

 

Címlapkép: Twitter