Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több milliárd eurós támogatást kap a Tesla a német kormánytól

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Tesla, amely a világ leggazdagabb emberének, Elon Musknak a cége, több milliárd eurós támogatást fog kapni a német szövetségi kormánytól és Brandenburg tartománytól, amiért új gyárat nyit Grünheidében.

Bár a támogatást a németországi Szövetségi Gazdasági Minisztérium ítélte meg a Teslanak, a támogatás egy olyan programon keresztül történik, amelynek Németországon kívül részese még Belgium, Finnország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország és Svédország. A Fontos Közös Európai Projektet (Important Project of Common European Interest) eredetileg azért hozták létre, hogy európai techcégeket támogasson. A programban résztvevő hét tagállam összesen 3,2 milliárd eurót szánt a programra.

A német Kereskedelmi Minisztérium eddig nem árulta el, mekkora lesz az amerikai vállalat finanszírozásának összege. A Business Insider információi szerint az összeg egy számjegyű milliárdnyi euró lesz.

Német képviselők háttérben folytatott megbeszélések során azzal okolták a döntést, hogy annak célja mérsékelni a versenyt az USA-val és Kínával szemben – viszont nem világos, hogy akkor miért egy amerikai cég kapta a támogatást.

A tervek szerint a grünheide-i Tesla-gyárban évente félmillió elektromos autót fognak gyártani. A helyiek és a környezetvédők tartanak a gyár környezetre való hatásától.

Címlapkép: Thomas Hawk, Flickr