Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fasiszta Proud Boys vezetője az FBI és a rendőrség „termékeny” informátora volt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Enrique Tarrio, a szélsőjobboldali, fasiszta Proud Boys csoport vezetője jelentős múlttal rendelkezik a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a floridai rendőrség informátoraként: több mint egy tucat ember elítélésében segédkezett, miután 2012-ben letartóztatták, írja megszerzett ügyészségi eljárások leirata alapján a Reuters hírügynökség.

A kubai-amerikai, most 36 éves Tarrio 2012-ben amiatt került börtönbe, mert cukorbetegeknek szánt gyógyszereket lopott el és adott tovább. A 16 hónapos börtönbüntetése után két céget alapított: az egyik biztonságtechnikai eszközök forgalmazását végezte, míg a másik különféle vállalatok számára kínált fejlett GPS-rendszereket.

A Reuters által megszerzett dokumentumok arról árulkodnak, hogy Tarrio szorosan együttműködött az FBI-jal és a rendőrséggel: 13 személy elítélésében segédkezett. Őket azzal vádolták, hogy embercsempészésben vettek részt, nyerészkedtek, tiltott szerencsejátékokban vettek részt vagy kábítószerrel kereskedtek.

Enrique Tarriót január elején amiatt vették fogságba, mert Washingtonba tartva különös minőségű töltényeket és tárakat találtak nála. Azzal is vádolták, hogy a Proud Boys tagjait arra bíztatta, vegyenek részt a január 6-i zavargásokon, amelyek során öt személy életét vesztette. Tarrio egy Black Lives Matter zászlót is elégetett, s emiatt is kutattak utána.

Noha Tarrio és az ügyvédje napokig tagadták, hogy a Proud Boys vezetője csakugyan „termékeny” informátora lett volna a szövetségi és a helyi nyomozó szerveknek, a Tarrio ügyében eljáró volt szövetségi ügyész, Vanessa Singh Johannes a minap megerősítette az értesüléseket.

„Tarrio lelepleződésében nincsen semmi meglepő”, kommentálta a híreket a Wsws híroldal, amely úgy tudja, hogy a Capitoliumot megostromló szélsőjobboldali csoportok közül több is kapcsolatban áll a rendőrséggel és a titkosszolgálatokkal.

Mint írják a 3 Percenters, a Proud Boys és az OathKeepers szervezetek tele vannak rendőrökkel, egykori vagy mostani katonákkal és olyanokkal, akiket az állam fizet.

A szélsőjobboldali csoportot 2016-ban alapította Gavin McInnes, a Vice Media társalapítója. Tarrio 2018-ban vette át a szervezet irányítását, amely számos „antimarxista” és BLM-ellenes tüntetésen és felvonuláson vett részt.

(Reuters, New York Times, World Socialist Web Site, France24, Miami New Time, Mérce)