Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha nyer májusban, függetlenségi népszavazást ír ki a Skót Nemzeti Párt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Népszavazást fog kiírni Skóciában a Nicola Sturgeon-vezette Skót Nemzeti Párt (Scottish National Party – SNP) abban az esetben, ha nyernek a most májusban esedékes választásokon.

Az SNP régóta napirenden tartja a függetlenedés kérdését, legutóbb 2014-ben tartottak népszavazást róla Skóciában, akkor 55 százalékkal az Egyesült Királyságban maradás pártiak nyertek. A Brexit miatt újra aktuálissá váló kérdést Sturgeon legutóbb 2019-ben vetette fel, akkor még az idei választások előtt meg akarta tartani a népszavazást.

A lépést akkor azzal indokolta, hogy a brexitnek várhatóan katasztrofális gazdasági hatásai lennének Skóciára, és a brit kormány hozzáállása a kérdéshez oly kaotikus, hogy a skótoknak újra meg kell adni a lehetőséget hogy döntsenek az elszakadásról.

„Jogszerű népszavazást akarunk tartani, ezért kérem a skót népet, hogy májusban ruházzák rám annak lebonyolításához szükséges hatalmat, és ha megkapom azt, lesz népszavazás, hogy a népnek lehessen joga választani. Ez a demokrácia. Ez nem arról szól, hogy én mit akarok, vagy Boris Johnson mit akar.”

– közölte a pártvezető Andrew Marr-ral, a BBC One adásában.

Egy Sunday Times által közölt felmérés szerint az északír és a skót szavazók többsége népszavazást akar az Egyesült Királysággal való szakításról.

„Skócia nagyon világos üzenetet küldött – nem akarunk Boris Johnson-kormányt, nem akarjuk elhagyni az EU-t. Boris Johnson felhatalmazást kapott, hogy kiléptesse Angliát az EU-ból, de el kell fogadnia, hogy mi felhatalmazással rendelkezünk, hogy Skócia választhasson magának egy másik jövőt”

– nyilatkozta Stureon még 2019-ben, Boris Johnson választási győzelme után.

Az első miniszter terveit üdvözölték az SNP keményvonalasabb tagjai, akik a függetlenedés alternatív eszközeiért szálltak síkra a párton belül, és nem óhajtanak a brit parlament engedélyére várni ahhoz, hogy másodszor is népszavaztathassanak arról, hogy tagjai akarnak-e maradni a skótok az Egyesült Királyságnak, vagy sem. Néhányan a párton belül inkább a vezetők kezét kevésbé megkötő konzultatív referendumot tartanak jobbnak.

(The Guardian)