Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyelőre nem épülhet lombkorona ösvény a balatonboglári természetvédelmi területen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Már megítélték a 383 millió forintnyi állami támogatást Balatonboglár fideszes vezetésű önkormányzatának, mégsem kezdődhet el egyelőre az építkezés, miután a bíróság kimondta: nem építhető lombkorona ösvény a természetvédelmi területen, amíg a beruházásról nem készül környezeti hatásvizsgálat.

A Magyar Természetvédők megkeresésére az EMLA egyesült támadta meg bíróságon a beruházást. Az egyesület ügyvédje, Kiss Csaba a 24.hu-nak elmondta, a Pécsi Törvényszék jogerős döntésével visszadobták a labdát az önkormányzatnak, amelynek ezután szakértőkkel kell megvizsgáltatnia a környezeti hatásokat.

A beruházást korábban a Somogy Megyei Kormányhivatal engedélyezte, amelyről Balatonboglár fideszes polgármestere korábban azt nyilatkozta:

„A terveket évekig kellett formálni a környezetvédők elvárásai miatt, végül sikerült megtalálni egy mindenki számára elfogadható, kevesebb földmozgatással járó technológiát a kivitelezéshez.”

A kormányhivatal is megállapította, hogy a beruházással a természeti terület jellege és használata megváltozik. Ezt ellensúlyozandó viszont állítólag olyan előírásokat tett, amelyek betartásával a használatból fakadó környezeti hatások elkerülhetők, mérsékelhetők.

A 24.hu információ szerint miután a Somogy Megyei Kormányhivatal áldását adta a beruházásra, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik munkatársa kezdett „magánakcióba”, tehát a Magyar Természtvédők Szövetségének „belülről” szóltak arról, hogy mi készül Balatonbogláron.

Az önkormányzat engedélyezési tervében arról írnak, hogy előzetesen egyeztettek a Kaposvári Járási Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Természetvédelmi Osztályával,  egy természetvédelmi szakügyintézővel és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársával és az elhangzott javaslatokat pedig beépítették a végleges tervbe.

A balatonboglári helyi vállalkozás, a Sziszi Kft. már korábban is több vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a Magyar Turisztikai Ügynökségtől beruházás céljából – épült már magaslati akadálypálya 66 millió forintból, városnéző kisvonat 45 millió forintból, a Várdomb Piknik megújítása 59 millió forintból, a Gömbkilátó díszkivilágításának megújítása 20 millió forintból, és a város egyébként nemrég további félmilliárdot forintot kapott a Buborék élményfürdő fejlesztésére is. A balatonboglári Sellő kempinget pedig tavaly elárverezték.

Címlapkép: MTI/Cseke Csilla