Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leplezetlen szavazatvásárlás a 25 év alattiak SZJA-mentessége a fiatal közszolgálati dolgozók szervezete szerint

Ez a cikk több mint 3 éves.

Összeségében üdvözölné a 25 év alatti fiatalok SZJA-mentességét a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) fiatal munkavállalókat képviselő tagozata, ha az „nem egy süllyedő hajó foltozgatása és nem leplezetlen szavazatvásárlás lenne”. A Fiatalok Képviselete elsősorban a közszféra fiatal munkavállalóit érintő hatását vizsgálta a SZJA-mentességnek, hozzátéve: az általuk vázolt helyzet ettől függetlenül minden magyar fiatalra igaz.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által pénteken bejelentett adómentesség a Fiatalok Képviselete szerint a jelenlegi helyzetben nem sokat segít az önálló élet megkezdésében, hiszen egy magyar fiatal –  ha van olyan szerencsés, hogy normál mederben folyjon az élete – 18-19 éves kora körül elkezdi az egyetemet, és 22-23 éves korára fejezi be, így 23-24 éves kora körül lesz munkavállaló, a kezdő bérek azonban távol állnak a KSH által számolt 397 400 forintos átlagbértől. A realitás talaján maradva, a bruttó 210 600 forintos garantált bérminimummal számolva az SZJA havi 31 590 forint. Tehát egy átlagos fiatal 23-tól 25 éves koráig élvezheti az SZJA-mentességet, ami összesen 758 160 forint, de valójában még ez a számítás sem a valósághoz legközelebb álló – teszi hozzá a szervezet.

A közszférában a szociális ágazatot választó fiatalok vannak a legrosszabb helyzetben: ők  csupán a bruttó 161 ezer forintos minimálbérre számíthatnak (ami jó eséllyel később sem emelkedik, hiszen a szociális ágazatban dolgozók 80%-a minimálbért kap). Ugyanez a kalkuláció a minimálbérrel (de nem 2 évre, hanem 18-tól 25 éves korig számolva, hiszen ez esetben nincs szó egyetemi tanulmányról, vagyis hamarabb állnak munkába az érintettek) havi 24 150 forint, 7 évre tehát 2 millió 28 600 forint megtakarítást jelent.

„Ezzel az összeggel, és egyébként a garantált bérminimummal is egy magyar fiatal életképtelen. Ennyi pénzből nem lehet fenntartani egy albérletet, nem lehet nyaralni, félretenni, de még tovább sem képezheti magát a jobb élet reményében. A 24 150 forintot úgy éli fel a fiatal, mintha nem is lenne, mert még ez sem fedezi az alapvető életfeltételeket.”

– fogalmaz a szervezet.

De még ha sikerül is félretenni a teljes összeget és önerőként felhasználni hitelfelvételhez az önálló élet reményében, fennáll annak a veszélye, hogy nem tudják majd törleszteni azt, hiszen az adómentességet élvező fiatalok idő közben átlépik a 25. életévüket, így az SZJA összegét levonják tőlük, miközben bérük évente alig pár százalékkal emelkedik. (Erre a veszélyre egyébként minden fiatal esetében felhívja a figyelmet a Bank360 felmérése is).

A szervezet szerint az igazság az, hogy a magyar bérek és a lehetőségek annyira elmaradnak az európai színvonaltól, hogy összevetni is kár azokat.

Egy magyar fiatal minimálbérrel, garantált bérminimummal (esteleg többel is) csak álmodik saját lakásról, autóról, megtakarításról. Ezek teljességgel elérhetetlenek.

„A legnagyobb esély a továbblépésre az öröklés, amit várni nem a kedvenc elfoglaltságunk” – írják.

A magyar fiatalok azonban szerintük nem ilyen könnyen megvásárolhatók: minőségi oktatást, egyenlő emberi jogokat, független bíróságot, korrupciómentességet, liberális nézeteket akarnak, a munka világában pedig nem pár évre szóló SZJA-mentességet, hanem európai béreket, amik mellett nem szorulnak adókedvezményre. Emellett a szervezet szerint rövidebb munkahétre, több szabadságra, a home office alaptörvénybe foglalására, valamint diplomás bérminimumra is nagy szükség lenne, ami garantálja, hogy az egyetemen eltöltött éveik kifizetődnek. Nem utolsó sorban pedig arra, hogy a diákhitelt ne a bruttó bérükből, hanem a nettóból vonják, hiszen ők is abból élnek.

„Mindezektől függetlenül pedig egyetértünk azzal az állásponttal, miszerint jelenleg ennél nagyobb gondok is vannak az országban! A források rossz felhasználása és az azokból való szavazatvásárlás nem valódi segítség a fiataloknak. (…)Bízunk benne, hogy fiataljaink nyitott szemmel járnak és nem adják el szavazataikat aprópénzért. Az SZJA mentesség IGÉRETE nem segítség, annál hosszabbtávú, tisztességes, európai megoldást érdemlünk!”

– zárul a közlemény.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt