Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Műemlékvédelmi eljárást indít a Miniszterelnökség a Márványmenyasszony és a Wichmann épületeire

Ez a cikk több mint 3 éves.

„A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali hatállyal elrendelte az I. kerület Márvány utca 6-8. szám alatti (Márványmenyasszony étterem épületei) valamint a VII. kerület Kazinczy u. 55. szám alatti (Wichmann-kocsma) ingatlanok esetében a műemléki védettségi eljárás megindítását. Az eljárás befejezéséig, amit a Miniszterelnökség gyorsított ütemben fog lefolytatni, az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni”

– jelentette be szombat délelőtti közleményében a Gulyás Gergely által vezetett Miniszterelnökség.

Ezzel legalábbis ideiglenesen megoldódik két jelentős fővárosi épület, amelyek helyére a tervek szerint új ingatlanokat fejlesztettek volna gazdasági szereplők. Ez komoly felháborodást váltott ki az elmúlt hetekben, és azt eredményezte, hogy a Fidesz és az I. illetve VII. kerületet vezető ellenzéki pártok kölcsönösen egymást vádolták a főváros épített örökségének elpusztításával.

Az év első napjaiban derült ki, hogy a tavaly februárban elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok által több mint harminc éven át működtetett kocsmaépületet lebontásra ítélték azok az ingatlanfejlesztők, akik hotelt építenének a helyére. Az épület történelmi jelentőségéhez az is hozzájárul, hogy a 19. század első felében itt rendezte be műhelyét Schneider József kártyafestő, vagyis a helyszín a magyar kártya születési helyének számít.

Pár nappal később hasonló hírek jelentek meg a Márványmenyasszony nevű budai vendéglő épülete kapcsán is, amely annak idején Széchenyi és Wesselényi lakodalmainak is otthont adott.

A két épületet magába foglaló kerületek vezetői a hírek kapcsán csak tehetetlenségükről adtak számot, ugyanis az építéshatósági jogköröket a kormánytöbbség a 2019-es önkormányzati választások után elvette az önkormányzatoktól – több más fontos kompetenciával együtt.

A hét elején mindenesetre a Budavári Önkormányzat már pozitív fejleményekről tudott beszámolni. Mint írta,

„a kormányhivatalhoz eljuttatott kifogásaink alapján módosították a terveket és született az a döntés, hogy az utcafronti földszintes épület, amely a vendéglő emblematikus része, megmarad, csak a telek többi részére kaptak bontási engedélyt.”

A Budavári Önkormányzat már november óta próbálja megmenteni a Márványmenyasszonyt. Az elsők voltunk, akik felhívták a…

Posted by Budavári Önkormányzat on Tuesday, January 12, 2021

A Gulyás Gergely által most bejelentett intézkedés ideiglenesen teljesen felfüggeszt bármiféle munkálatot, nemcsak az étterem, de a Wichmann-kocsma esetében is.

Utóbbi kapcsán egyébként a Fidesz-kommunikáció önmagát is felülmúlta cinizmusban. A teljes kormánypárti sajtó frontális támadást intézett a VII. kerület ellenzéki önkormányzata és DK-s polgármestere, Niedermüller Péter ellen, azzal vádolva őket, „ledózerolnák” az épületet.

Azt persze elfelejtették említeni, hogy az önkormányzattól épp a kormány vette el a jogot, hogy közbe tudjon avatkozni, ahogyan arra sem tértek ki, hogy a Wichmann helyére tervezett szálloda építtetői épp a Fideszhez köthetők.

Előbb a Momentum erzsébetvárosi politikusa, Tompos Márton állította, hogy az ingatlanfejlesztés mögött álló cég körül egy egykori fidelitasos vezérigazgató és egy Rogán Antalhoz köthető cégvezető is feltűnik.

Hotelt akarnak a Wichmann-kocsma helyén, az önkormányzat tehetetlen, a háttérben feltűnik a Gazprom és Rogán Antal. A…

Posted by Tompos Márton on Wednesday, January 6, 2021

Később a 168 Óra cáfolta a Tompos értesüléseit, viszont talált kapcsolatot a cég és Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter volt férje között.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága évek óta kritizálja az Orbán-kormány műemlékvédelmi gyakorlatát, amely a szervezet meglátása szerint több ponton is hiányos és a vállalatok érdekeit helyezi a műemlékvédelem szempontjai fölé.