Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre drágábban vásárol a kormány szociális élelmiszercsomagot, egy év alatt megduplázódott a rászorulók száma

Ez a cikk több mint 3 éves.

Három év alatt több mint duplájára nőtt az Uniós támogatásból vásárolt szociális élelmiszercsomagok ára, de sok árucikket olcsóbban is be lehetett volna szerezni és több felesleges termék is volt a kosarakban. A bevont rászorulók száma 2020-ra megduplázódott – derül ki az Átlátszó gyűjtéséből.

2023-ig közel 10 milliárd forintot kapott az Európai Uniótól a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) „Élelmiszersegély biztosítására szociálisan rászoruló megváltozott munkaképességű, valamint rendkívül alacsony jövedelmű időskorú személyek számára”. A projekt keretében az SZGYF 6-10 kilogramm közötti, alapvető élelmiszereket tartalmazó csomagokat oszt ki.

Az Átlátszó összesítette a projekthez kapcsolódó (elérhető) szerződéseket és adatokat, ezekből kiderül, hogy az élelmiszercsomagok ára az első, 2017-es és a negyedik, 2021-es közbeszerzések között megduplázódtak.

2017-ben a kormány összesen három céggel kötött szerződést közbeszerzési pályázatra, összesen 125 ezer csomagra, 30%-os opcióval tehát 87500 csomag lehívására kötelezettséget vállalva. Akkor a Káta-Mill Plusz Bt. nyert, akik a becsült 1,1 milliárdos összeget jóval alullőve 646 millió forintból (csomagonként 5170 forintból) valósították meg, szállítással együtt a projektet.

A csomagok átvételéről szóló elő-értesítő levelet az SZGYF-nek sikerült akkor igen jó ütemérzékkel, március végén, április elején kiküldenie, alig pár nappal a 2018-as választások előtt.

A második megrendelés 2019-ben történt, szintén 125 ezer csomagra, ugyanúgy 30%-os opcióval. A becsült 1,4 milliárdos árnak ekkor is alig a feléért, 673 millió forintért (5389 forint) szerződtek, immár a NATUR-ROST Kft.-vel.

A harmadik közbeszerzés 2020 tavaszán került kiírásra, ez alkalommal 250 ezer, tehát az előző két beszerzés duplájának megfelelő csomagra (30%-os opcióval ez 175.000 darabot jelentett).  Ezt ismét a Káta-Mill Plusz Bt. nyerte, csomagnkénti 9872 forintos árral.

Ők nyerték végül a tavaly decemberben kiírt, idei év elején megítélt csomagosztást is, azonban egy év alatt jóval emelkedtek náluk az árak, mivel a negyedik alkalommal már 13 483 forintot kértek egy dobozért.

A fenti adatokból kiderül, hogy amíg 2017-ben 5710 forintból jött ki egy szociális élelmiszercsomag, addig ez 2021-ben már 13 483 forintba kerül, ahogy az is látszik, hogy egyre többen szorulnak rá ezekre.

Az, hogy pontosan milyen élelmiszerek kerülnek ezért az árért a dobozokba, nem tudni, az Átlátszó csak részben kapott erről információt, közadat igénylés után, és akkor is csak a tavalyi csomag részletes lebontását kapták meg. Akkor a következő termékeket jutatták el a rászorulóknak:

  • Gyümölcsnektár 50% őszibarack (1 l)
  • Tej UHT 2,8% (1 l),
  • Xilit alapú természetes édesítőszer (1 kg),
  • Méz (250 g),
  • Rizs „A” minőségű (1 kg),
  • Száraztészta cérnametélt (250 g), Száraztészta orsó (500 g), Száraztészta szarvacska (500 g),
  • Zöldborsó konzerv (400 g),
  • Lencse (500 g),
  • Finomított napraforgó-étolaj (1 l),
  • Baromfimájkrém konzerv (190 g),
  • Szardínia növényi olajban (125 g),
  • Sárgabarack lekvár (300 g),
  • Citromlé (1 l),
  • Gulyáskrém (160 g),
  • Aszalt gyümölcsök (100 g),
  • Savanyúkáposzta fémdobozos (810 g)

A szakértő szerint ezek közt sok olyan terméket is találunk, amik nem feltétlenül szükségesek a rászorulók számára. Ilyen a Xilit édesítőszer, vagy az aszalt gyümölcs, mivel L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője szerint

„egy ilyen élelmiszercsomagnak elsősorban segíteni kell, és nem arra törekedni, hogy megváltoztassák az étkezési kultúrát. Mert ez a társadalmi csoport nem fog kristálycukor helyett xilitet venni… sem aszalt gyümölcsöt (túl drága). Én ezeket kivenném, és helyette olyan alapanyagot tennék be, amit ismernek. Ha már egészségeset akarnak, akkor pl. a zabkekszek jók. A lekvár, méz is jó vonal, és jó lehet a nutella is.”

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd