Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kreatív megoldás a blokád ellen: az SZFE új vezetése eladhatja az egyetem épületeit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Eladják a Színház-és Filmművészeti Egyetem jelenlegi épületeit, megszűnik az Ódry Színpad, helyette az Uránia Filmszínház lesz az egyetem játszóhelye, a kollégisták pedig már nem a Vas utcába fognak visszatérni. – Értesült az ATV.

Megkeresésükre az egyetem új vezetése érdemi választ nem adott. Azonban azt elárulták, jelenleg az oktatás február 1-el történő újraindítására koncentrálnak, „ami számtalan újdonsággal jár majd együtt”. Mert, „a jogtalan blokád lehetetlenné tette a normális oktatást az egyetemen tavaly ősszel”.

Hozzátették azt is, hogy az egyetem polgárait és a nyilvánosságot is időben tájékoztatják majd  az újdonságokról, és arról biztosítanak mindenkit, hogy sem a hallgatók, sem az oktatók nem kerülnek rosszabb körülmények közé, sőt, nagy fejlődést fognak tapasztalni.

Az egyetemfoglalás jogtalanságáról már csak azért sem lehet beszélni, mivel egyrészt arról semmiféle döntés nem mondja ki, hogy jogszabály ellenes lenne, másrészt, ahogy Mráz Attila, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője rámutatott, a 0–24-ben az épületben tartózkodó diákok nem sértenek jogokat, hanem cél szerint használják az egyetemet, hiszen definíció szerint az a közélet színtere is:

„Ez nem mellékfunkciója, hanem védendő alaptevékenységeinek egyike: a történelem során az egyetemek fontos véleményformáló szerepet töltöttek be közéleti kérdésekben is, és éppen ez az egyik oka az egyetemi autonómia alkotmányos védelmének.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése egyébként legtöbbször a sajtón keresztül kommunikálta „újításait” az egyetemi autonómiáért küzdő hallgatókkal. Arról például, hogy az egyetem épületeiben és a kollégiumokban az új vezetés (szerződést szegve) kikapcsoltatta az internetet, egyáltalán nem tájékoztatta a diákokat. Ahogy az eddig beiktatott vezetők személyéről, vagy a blokád feloszlatása érdekében korábban elrendelt tanítási szünetekről, illetve félév felfüggesztési kísérletekről is a sajtóból értesültek a tanulók.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetet folyamatosan követjük itt, a Mércén.

Címlapkép: Mérce fotó