Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összefogott a lakosság a leégett csíksomlyói romatelep károsultjaiért, 146 gyerek is fedél nélkül maradt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ezer négyzetméteren égett egy romatelep Csíksomlyón csütörtök este nyolc óra után, a hivatásos és az önkéntes tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, de így is több órán át kellett küzdeniük a lángokkal. Az egymáshoz közel épített fa viskók között ugyanis gyorsan terjedt a tűz, és erős szél is nehezítette az oltást.

A Transindexnek a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője azt mondta, az előzetes vizsgálat azt mutatja, hogy a telep egy lakója nem megfelelő anyagokból (PET-palackokból és más hulladékból) rakott tüzet egy kályhába, ennek a csöve túlhevült, és lángba borultak a faépítmény tetőszerkezete. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár százezer lejre tehető, az egyébként is nehéz körülmények közt élő károsultaknak pedig nincs hová menniük.

Korodi Attila polgármester és Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke is felhívással fordult a lakossághoz, melynek tagjai példátlan szolidaritást mutattak,

és a kijárási tilalom ellenére több százan indultak el a sportcsarnokhoz, meleg ételt, pokrócokat és matracokat vittek a károsultaknak

– számolt be a portál.

Korodi nemrég Facebook-oldalán jelentkezett a fejleményekkel élőben, ahol elmondta: 261 ember – mint később kiderült, köztük 146 kiskorú és négy várandós nő- maradt fedél nélkül, őket az Erős Zsolt Sportarénában szállásolták el.

Továbbá arról is beszámolt: délelőtt összeült a megyei katasztrófavédelmi bizottság, ahol a következő napok megszervezéséről, így elsősorban arról beszéltek, mely intézményekhez tartozó épületekben tudnák átmenetileg elszállásolni a családokat, illetve a napokban kiderül, melyek azok a városi és állami tulajdonú ingatlanok, ahol először átmeneti, majd tartós lakhatást tudnak biztosítani a fedél nélkül maradtaknak.

Aggodalomra adhat okot a járványhelyzet is, hiszen egy légtérben tartózkodik közel háromszáz ember, ezért amellett, hogy fertőtlenítőszereket, kesztyűket, maszkokat vittek a helyszínre, a mai napon mindenkit leteszteltek a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársai.

Dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója a Transindexnek elmondta, a tesztelést és a vizsgálatokat befejezték, és bár a közösségben vannak, akiknek krónikus betegségre utaló tünetei vannak, az emberek nagyrészt egészségesek. A koronavírus-tesztek eredményei az esti órákra várhatók, és amennyiben lesz köztük pozitív eset, a megyei közegészségügyi igazgatóság dönt arról, hogyan kezelik a helyzetet – tájékoztat a portál.

A városháza Facebook-oldalán a rengeteg felajánlást megköszönve azt írta, „Csíkszereda és környékének lakói, de távolabbi vidékeken élők is példaértékűen segítettek a csíksomlyói tűzvészben bajba jutott családokon: rengeteg takaró, élelmiszer, ruhanemű, fekvőhely érkezett az Erőss Zsolt arénában kialakított menhelyre.”

Nemrég Klaus Johannis államelnök is megköszönte a csíkszeredaiak és a környékbeliek szolidaritását, illetve köszönetét fejezte ki a válsághelyzet gyors kezeléséért Korodinak. Arról biztosította a polgármestert, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormányzati intézmények a lehető leghatékonyabb segítséget nyújtsák a bajbajutottak számára.

Korodi azt mondja Johannisnak: rövidtávon a kárvallottak ideiglenes lakhatásának, hosszú távon a végleges, méltányos letelepítésének a megoldásán dolgoznak. A polgármestert Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is a támogatásáról biztosította. Korodi Attila több szaktárca vezetőjével – köztük a belügyminiszterrel és a munkaügyi miniszterrel is – egyeztetett már.

Címlapkép: Csíkszereda Városháza