Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre nő a nyomás Olaszországon, hogy felfüggessze az embertelen karantén-hajók alkalmazását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyre nő a nyomás az olasz kormányon, hogy felfüggessze az országba érkezett menekültek vírusügyi elszállásolására alkalmazott karantén-hajók használatát.  A múlt hónapban 150 emberjogi szervezet, többek közt az Orvosok Határok Nélkül találkozott Szicíliában, ahol jelenleg a hajók állomásoznak, hogy ott nyílt levelet fogalmazzanak meg közösen az olasz kormánynak a rendszer felfüggesztése érdekében.

Bár a tavalyi évben közel sem érkezett annyi menedékkérő az országba, mint a válság 2017-es csúcsán, így is 30 000-en kértek oltalmat az olasz partoknál 2020-ban. Eközben az országot egyedülállóan súlyosan érintette a koronavírus járvány, ezért is hozták létre a karantén-hajó rendszert, eredetileg ideiglenes megoldásként, amíg nem találnak megfelelőbb elhelyezést az adott krízisben a menekülteknek.

Aztán az első hullám végeztével a rendszer mégis fennmaradt.

A karantén-hajók alkalmazása ellen akkor szólalt fel szélesebb tömeg, amikor azok palermoi kikötése után egy tunéziai férfi, egy partra jutási kísérlet során a tengerbe ugrott, és megfulladt. Azután októberben két gyermek vesztette életét akiket a hajókról alultápláltság miatt kórházba szállítottak és kilencen öngyilkossági kísérletet hajtottak végre borotvapengék lenyelésével.

A menekültek számának hideg idő és a viharos tenger miatti csökkenésével jelenleg öt ilyen hajó áll szolgálatban, összesen nagyjából 500 főnek otthon adva. A korábbi hónapokban az így elszállásolt menekültek legmagasabb száma 2500 főre is rúghatott.

Egy hajó 250 fő befogadására alkalmas, akiket korábban 15, jelenleg 10 napig tartanak ott beérkezésük után, azonban ha újabb lakók érkeznek az ő idejüket együtt a régieknek is le kell tölteniük, így ez a szám folyamatosan növekedhet.

A Vörös Keresztnek nyilatkozó, a hajókat megjárt menekültek arról számolnak be, hogy az olasz hatóságok által állított olyan szabályozások, mint hogy minden család külön szobában, illetve az igazoltan fertőzöttek maximum tízfős kabinokban kerül átmeneti elszállásolásra, nem teljesülnek.

A legrémisztőbb mégis az, hogy szülői kíséret nélkül érkező gyermekeket egyedülálló felnőttekkel zárnak össze. Majd kiengedésük után nem adnak nekik semmiféle segítséget a további boldogulásra.

A Bevándorlási Jogtanulmányi Szövetség, egy menekültjogi olasz szervezet több száz olyan esetet is regisztrált, amikor szárazföldi befogadó központokból szállítottak át, gyakran tízórás éjszakai vonat utakkal a hajókra olyan menekülteket, akiknek pozitív lett a teszteredményük. A szövetség egyik ügyvédje szerint a gyakorlat illegális és hátrányosan megkülönböztető, és ez a legkevesebb.

A hajók használatának felfüggesztésére az olasz politikai spektrum minden oldaláról érték már kritikus hangok a kormányt. A baloldal szerint a gyakorlat embertelen és a kormánynak már régen meg kellett volna tennie az azok bevezetésekkor tett ígéretek betartásához szükséges lépéseket a szárazföldi befogadó központok kialakítására. A jobboldal ezzel szemben úgy véli az olasz kikötőket a pandémia kezdetével be kellett volna zárni, és egyáltalán nem befogadni a tengeren napokig gumicsónakokban hánykolódó embereket.

Az olasz kormánypárton belül is komoly szakadást okozott a kérdést. A kormánykoalícióhoz tartozó Demokrata Párt már felszólította Giuseppe Conte miniszterelnököt a rendszer felfüggesztésére, ezzel egyelőre csak azt sikerült elérniük, hogy legalább a szárazföldi központokból nem szállítanak ide senkit, azonban a tengeren napokig veszteglő menekülteknek továbbra is heteket kell a hajókon tölteniük.

(Politico)

Címlapkép: Twitter