Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orvosszakszervezet szerint ők nem állították azt, hogy aki nem kéri az oltást, annak ne állja a tb a kezelését

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután a sajtóban több helyütt megjelent az az értelmezés, hogy a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) szerint a tb-nek nem kellene állnia az intenzív osztályos ellátását azoknak, akik nem kérik a koronavírus elleni védőoltást, a szakszervezet még hétfőn este pontosító közlmeményt adott ki, melyben cáfolják, hogy ezt állították volna.

Az Inforádióban hétfőn elhangzott interjúban, amelyre aztán több médium is hivatkozott, Daróczy-Gaál Ágnes MOSZ-alelnök arról beszélt, hogyan lehetne a lakosságot arra ösztönözni, hogy felismerjék az oltás fontosságát, és elkötelezzék magukat a vakcina beadása mellett, és az emberekben azt kellene tudatosítani, hogy mekkora terhet jelent az egészségügy számára a covidos betegek ellátása, illetve milyen költsége van a kezelésüknek, ha megbetegszenek.

A szerkesztett riport kérdéses része az Infostart.hu-ra feltöltött hangfájl alapján így hangzik:

– Nem lenne jobb, ha egész egyszerűen kötelezővé tennék az oltást?

– Jó kérdés, hogy kötelezővé lehet-e tenni, illetve hogy milyen szankciója van, hogyha ennek a kötelezettségének nem tesz eleget. Nyilván senkit nem lehet börtönbe csukni azért, mert mondjuk nem oltatja be magát, ilyen büntetőjogi fogalom nem ismert, hogy oltás megtagadása, ilyet nem is lenne helyes a Btk.-ba beillesztni. Én azt gondolom, hogy akár szankcionáló módszerekkel is, de érdekeltté kell tenni az embereket abban, hogy beoltassák magukat. Meg kellene értetni az állampolgárokkal, hogy egy koronavírusos betegnek az intenzív osztályos kezelése akár a napi egymillió forintos költséget is elérheti, amit jelen pillanatban a tb finanszíroz a nagy közös kasszából, amelybe mindannyian beleadunk.  Azt gondolom, ha valaki vállalja azt a kockázatot, hogy nem oltatja be magát, akkor viszont vegye számításba azt, hogy esetlegesen egy ilyen két-három hetes intenzív osztályos kezelést saját zsebből fog kelleni megfinanszíroznia, ami akár tizennégy-huszonegy millió forintra is rúghat, amennyiben elkapja a vírust, és intetnzív osztályra is kerülhet miatta. Ennek az információnak a fényében már nem biztos, hogy olyan sokan tiltakoznának az oltás ellen.

Az interjú további részében arra a felvetésre, hogy e logika alapján az extrém sportolók egyes kezeléseit sem fedezheti a társadalombiztosítás, Daróczy-Gaál Ágnes azt mondta, a magyar jogrendben van arra példa, hogy a fokozott kockázatvállalással járó magatartás lehetséges következményeit a jogalkotó kivette a tb által finanszírozandó körből. „Ha egy siklóernyős a siklóernyőzés következtében balesetet szenved, az ellátását akkor is magának kell állnia, ha fizet tb-t” – mondta.

Az alelnök emellett arról is beszélt, hogy szerinte az egészségügyi dolgozóknak példát kellene mutatniuk, hogy valamennyien beadatják maguknak a koronavírus elleni vakcinát.

A MOSZ pontosításában azt állítja, hogy nem kezdeményezi és nem képviseli azt, hogy aki nem kéri a védőoltást, annak ne állja a társadalombiztosítás az ellátását, valamint „tévesnek” és „félrevezetőnek”  nevezik a riport ilyen keretezését. A szakszervezet pontokba szedett közleménye így szól:

  1. A Magyar Orvosok Szakszervezete NEM képviseli azt, hogy aki nem kéri a védőoltást, annak ne állja a társadalombiztosítás az ellátását.
  2. A MOSZ üdvözli, hogy már több ezer egészségügyi dolgozó megkapta a koronavírus elleni oltást, és szorgalmazzuk, hogy az minél szélesebb körben, minél hamarabb elérhető legyen.
  3. A hivatkozott riport arról szólt, hogy a tudomány eredményeként megjelenő védőoltás jelentheti a megoldást a járványban, illetve fontos, hogy az egészségügyi dolgozók az oltás felvételével példát mutassanak.
  4. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy alelnökünk az oltás elmaradásának több sajnálatos hatásáról is beszélt, amelyet nem lehet kiragadni a beszélgetés kontextusából. Az egyén és a társadalom számára is rendkívüli terhet jelent a megbetegedés, ennek elkerülésére minden lehetőséget meg kell ragadni.
  5. A szakszervezet véleménye szerint fontos felhívni a társadalom figyelmét a közös felelősségvállalás fontosságára, amelynek nagyon fontos elemét alkotja a védőoltás, amikor széles körben elérhetővé válik.

A szervezet Facebook-oldalán közzétett közlemény alatt olvasható kommentek alapján ugyanakkor többeket nem győzött meg a pontosítás, Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő külön bejegyzést is szentelt saját oldalán annak, hogy szerinte a MOSZ pontosító közleményével azt akarja elmagyarázni, hogy”rossz a fülünk”, utalva ezzel arra, hogy Daróczy-Gaál Ágnes szavaiból továbbra is kihallható a szakszervezet által később visszautasított értelmezés.

Kunetz hétfőn, még a MOSZ pontosítása előtt így reagált az interjúra:

„Egyrészt ez a gondolkodásmód szerintem nem orvoshoz méltó, nekünk nem megítélni és elítélni kell a betegeket, hanem meggyógyítani.
Másrészt, ha valamivel még további éket lehet verni az oltást nem elfogadók és az elfogadók közé, azok ezek a mondatok.
Harmadrészt szakszervezeti vezetőként nem hozhatja valaki a rábízott tagságot olyan helyzetbe, hogy a közvélemény éles kritikáját, ellenszenvét váltsa ki a tagsággal, jelen esetben az orvosokkal szemben”
Szerinte sokkal inkább arra kellett volna használnia a rendelkezésére álló adásidőt, hogy „a kétkedőket értelmes érvekkel győzze meg és ne fenyegetéssel”. A pontosító közlemény kiadása után pedig úgy fogalmazott, hogy bocsánatkérést várna inkább a MOSZ-tól. A szakértő bejegyzése alatt egyébként Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is kifejtette komment formájában, hogy egyetért Kunetz véleményével.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila