Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közös indulás után most közös tartalmi ajánlatot tett a választóknak az ellenzék

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy esetleges 2022-es választási győzelemet követő közös kormányzás alapelveit ismertették, majd az ezeket tartalmazó dokumentumot közösen alá is írták az ellenzéki pártok vezetői keddi sajtótájékoztatójukon az Országházban.

Az eseményen az ellenzéki pártok vezetői, Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté (LMP), Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes (MSZP), Fekete-Győr András (Momentum), Szabó Tímea és Karácsony Gergely (Párbeszéd) vettek részt és ismertették a hatpontos vállalást.

  1. Jakab Péter szerint az új kormánynak vállalnia kell, hogy jobb Magyaroszágot épít a mostaninál,  ezért vállalja „a társadalmi árkok betemetését”, a „nemzet egyesítését”, az első vállalás tehát a társadalmi béke megteremtése. 
  2. Demokratikus jogállam. Fekete-Győr András szerint olyan jogállamot szeretnének építeni, amelyben a hatalom szolgálja a törvényt, nem pedig fordítva. Szabad oktatással, tudománnyal művészettel, véget vetve az oligarchák hatalmának és a korrupciónak.
  3. Jövőbe tekintő kormányzás. Schumck Erzsébet szerint olyan kormányzásra van szükség, amely minden döntésénél figyelembe veszi a környezeti fenntarthatóságot és a természeti értékek megfékezését. Az LMP társelnöke azt is hozzátette, céljuk a népességfogyás megállítása. Schmuck szerint európai együttműködésre számítanak a migrációs kérdésekben, de – itt egy pillanatra a kormány határvédelmi retorikáját átvéve – azzal egészítette ki, hogy nemzeti hatáskörben „lépnének fel az illegális migráció ellen”. Azt is leszögezte ugyanakkor, hogy beszélt a migráció problémájának megoldásához a klímaváltozás, illetve az ökológiai válság kezelésére van szükség.

    Arról, hogy a migráció kérdésének határvédelmi, tehát katonai – és nem például gazdasági vagy humanitárius – kérdésként való prezentálása miért problematikus, itt írtunk korábban bővebben.

  4. Gondoskodó társadadalom. Szabó Tímea szerint az ellenzék igazságos újraeolsztást szeretne, és olyan társadalmat, amelyik nem hagyja magára a a szegényeket, az időseket és a betegeket, és ahol mindenki  egyformán fér hozzá az ingyenes és jó minőségű oktatáshoz, szociális ellátáshoz, egészségügyhöz. Azt ígérte, olyan társadalomért dolgoznak majd, ahol tisztességes a nyugdíj, ahol a tehetősebbek többel fognak hozzájárulni a közöshöz, hogy az elesettek emberhez méltó életet tudjanak élni, és ahol a férfiak és a nők ugyanazért a munkáért ugyanannyi pénzt és megbecsülést kapnak.
  5. Igazságos társadalom. Kunhalmi Ágnes szerint olyan országra van szükség, ahol az oktatási rendszerben minden gyermek a legtöbbet tudja kihozni magából, ahol teret nyer a szolidáris gazdság, a felső tízezret is bevonó, méltányos közteherviselés van, a szociális partnerek pedig részt vesznek a döntéshozatalban. Nemcsak politikailag kell megszünetetni a társadalom megosztottságát, hanem gazdaságilag is – mondta -, fel kell zárkóztatni a lemaradt régiókat. Hangsúlyozta, a munkajogi szabályozást úgy kívánják átalakítani, hogy azok a gyengébb felet, azaz a dolgozókat védjék, valamint a korábban meglévő, háromoldalú érdekegyeztető rendszert vissza kívánják állítani,  és a rabszolgatörvényt el szeretnék törölni.  Az MSZP társelnöke szerint a magyar béreknek utol kell érniük a nyugati bérszínvonalat, mert egy magyar dolgozó munkája nem érhet kevesebbet, mint nyugati társáé.
  6. Végül Gyurcsány Ferenc európai Magyarországot ígért a választóknak, maradást Európában, az Európai Unióban.

A pártok korábban már megegyeztek arról, hogy közös listán, közös jelöltekkel indulnak a 2022-es országgyűlési választáson, most a kormányváltás techinkai feltételei után a tartalmi alapelvekben állapodtak meg nyilvánosan.

A sajtótjékoztató itt nézhető vissza teljes hosszában: