Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Guardian: Izrael megkezdte a telepesek oltását, a palesztinoknak még várniuk kell

Ez a cikk több mint 3 éves.

Izrael állama eddig kivitelezte világszinten a leghatékonyabb oltási kampányt az új típusú koronavírus-járvány felszámolásában. Decemberben már napi 150 ezerre nőtt az országban a beoltottak száma, a kormány keményen fellép a vakcinákkal kapcsolatos dezinformációk ellen, az oltási terv megismerhető és többé-kevésbé végrehajtható. A különböző, hatékonynak bizonyult vakcinákból több millió érkezik még 2021 első hónapjaiban az országba.

Viszont a megszállás alatt tartott Ciszjordániában már nem ennyire hatékony a vakcinázási kampány: itt is elkezdődött a Pfizer-BioNTech oltóanyagának beadása, de ezeket egyelőre csak az izraeli telepesek kapták meg, a hírek szerint a az ugyanott élő palesztinoknak még heteket vagy akár hónapokat is kell várniuk az oltásra.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő Palesztin Hatóság, amelynek korlátozott kormányzási jogkörei vannak, igyekszik minél előbb szert tenni a vakcinára. Egy idézett kormányhivatalnak szerint akár két héten belül megérkezhetnek az első szállítmányok.

Ali Abed Rabbo, a palesztin egészségügyi minisztérium egyik vezetője szerint viszont februárig még várni kell majd az oltásokra. Ezek a WHO vezetésével létrejött Covax nevű együttműködési program keretében lesznek kiosztva, ennek keretében a palesztinok 20 százalékának beoltását vállalta a nemzetközi együttműködés. A program által használni tervezett vakcinákat azonban még nem jelölte meg „sürgősségi engedélyezésre” a WHO, így várni kell még az alkalmazásukra.

Gerald Rockenschaub, a WHO jeruzsálemi irodájának vezetője szerint akár év közepéig is húzódhat, amíg megkapják az engedélyeket a vakcinák.

A késlekedések ellenére a Palesztin Hatóság hivatalosan még nem kért segítséget Izraeltől. A két fél közötti koordináció ugyanis megszakadt tavaly, amikor a palesztin elnök megszüntette a biztonsági együttműködést Izraellel hónapokra.

Izraeli hivatalos források utaltak rá, hogy esetleg megmaradt vakcinákat a palesztinok rendelkezésére bocsájtanának, de leszögezték, hogy nem felelősek a gázai és ciszjordániai palesztinokért. Ezt a kilencvenes években aláírt átmeneti megállapodási szerződésekre hivatkozva jelentették ki, melyek értelmében a Palesztin Hatóság feladata lenne a nemzetközi vakcinációs sztenderdek bevezetése.

Ezeknek a megállapodásoknak azonban öt éven belüli teljes békemegállapodás volt a célja, amelyet még évtizedekkel később se valósítottak meg.

A Mércén decemberben írt elemzést Tóth Csaba arról, hogy tízből kilenc szegény országban élő ember még nagyon sokáig nem fog kapni vakcinát. Az írás emlékeztet rá, hogy milliárdok szinte biztosan hónapokig nem kapnak még a koronavírus elleni oltóanyagok egyikéből sem, mivel a legígéretesebb vakcinákból a december elején rendelkezésre álló összes oltóanyagnak már 53%-át lekötötték a leggazdagabb államok. A People’s Vaccine Alliance nevű nemzetközi civil szövetség a Guardian által is közölt kimutatásából az derült ki, a világ 70 legszegényebb államában a népesség 90%-ának semmi esélye arra, hogy 2021 folyamán vakcinához jusson.

A szövetség öt tagja, az Amnesty International, a Frontline AIDS, a Global Justice Now és az Oxfam mind a szegényebb országokban folytatnak humanitárius munkát. Hangsúlyozták, a jelenlegi helyzet szerint a hatékony vakcinák 53%-át a Föld népességének mindössze 14%-át adó országok foglalták le maguknak.

Kanada például annyi vakcina-adagot szerzett be, hogy 38 milliós népességének minden tagját akár öt alkalommal is beolthatná, miközben Bangladesben, vagy az egyenlítői Afrikában alig-alig kap majd valaki bármilyen oltást, ezeken a helyeken a vírus továbbra is hullámokban pusztít majd.

(The Guardian)
Címlapkép: MTI/Kallos Bea