Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az újév első Lukasenka-ellenes tüntetésén Belaruszban az újságírók mellett is kiálltak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az újévben is komoly elszántságot mutat Belarusz lakossága, a Lukasenka azonnali távozását, új, szabad választások kiírását és a politikai foglyok szabadon bocsájtását követelő tömegek ismét özönlenek az utcákra Minszkben.

A demonstráció eddig az ősztől megszokott menetrendet követi, azaz kisebb szomszédságokban, udvarokban, kertekben gyülekeznek a minszkiek egyszerre számos helyszínen, így megnehezítve a hírhedten erőszakos OMON és egyéb karhatalmisták dolgát, akik rendszerint már a tüntetések kezdete előtt megkezdik a letartóztatásokat.

A minszki tüntetők ősz közepe óta több, kisebb „központra” osztják a fővárost, és ezeket a helyszíneket Telegram és egyéb titkosítható csatornákon csak nem sokkal a tüntetések kezdetekor adják meg, így gyakorlatilag képtelenséggé válik a belarusz belbiztonságiaknak, hogy idejekorán feloszlassanak egy-egy tüntetést. Azért is tűnik ügyesnek az újítás, mert így egyrészt a rendőrök arra kényszerülnek, hogy túl sok helyszín között szétforgácsolják erőiket, másrészt a kisebb, gyorsabban mozgó oszlopok viszonylag nagy zavart tudnak okozni például a közlekedésben is, ami szintén a rendőri felvonulást akadályozza.

Egyelőre nincs hír rendőrségi fellépésről, a minszkiek viszont a jelek szerint lelkesen vágnak neki a 2021 első, Lukasenka távozását követelő demonstrációjának.

A mai tüntetés (illetve tüntetés-csokor) egyik témája az eddig bebörtönzött, abuzált újságírókkal való szolidaritás. Tüntetők egy csoportja a Belarusz Állami Egyetem médiatanszékénél rögtönzött egy kiállást:

Belaruszban a tüntetéshullám augusztusi kirobbanása óta eddig összesen 497 letartóztatott és 62 rendőrök által  bántalmazott újságíróról tudni a tábla tanúsága szerint.

Az ablakokból sok helyen a hagyományos nemzeti színű zászlók lógnak, a szomszédság pedig rendszerint együtt vonul ki az utcára. „Mi kijöttünk, gyertek ti is” – skandálják többek közt:

A minszki Urucsje-negyedben gyülekezők erős alaphangot adtak a 2021-es tüntetéseknek, ők a „Takarodj a pokolba, te patkány!”, illetve „Nem felejtünk, és nem bocsájtunk meg!” jelszót skandálva vonulnak ki.


A minszkieket mindezek szerint nem különösebben hatotta meg a tény, hogy Lukasenka néhány napja bejelentette, hogy bizonyos alkotmányos változtatásokról hajlandó népszavazást kiírni. Ezek szerinte leginkább az elnöki hatalom részleges felosztásáról fognak szólni, de egyelőre semmilyen pontos részletet nem tudni a tervezetről.

Az előterjesztést tervei szerint valamikor februárban fogja bemutatni az idősödő diktátor a nem választott képviselőkből álló Nemzeti Tanács gyűlése előtt.

Az országban nyár óta tartanak töretlen erővel a különböző demonstrációk, sztrájkok annak érdekében, hogy az országot két és fél évtizede megkérdőjelezhető eszközökkel uraló Alekszandr Lukasenka megváljon végre a hivatalától, és új, ezúttal tisztességes és komolyan vehető választásokat írjanak ki. Az eseményeket a Mércén nagyon szorosan követjük, itt találhatjátok az eddigi megmozdulásokról írt tudósításainkat és elemzéseinket.

Címlapkép: Tut.by