Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mentálisan is megterhelő a járvány az egészségügyi dolgozóknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Peták Flóra, Németországban élő pszichológus és egy orvosoknak és ápolóknak ingyenes online lelki segítséget nyújtó szervezet (Mental For Doctors) tagja beszélt arról a Menedzsment Fórumnak, hogy milyen mentális megpróbáltatások érik az egészségügyi dolgozókat az elhúzódó járvány idején.

Peták Flóra szerint míg a járvány első hulláma idején „bizakodó” volt a hangulat, addig mára általános a fásultság az egészségügyi dolgozók között. Szerinte „sokan úgy érzik, hogy ezt a néhány hetet és hónapot jó lenne átaludni jövő tavaszig, mert most már kevés erre az energia„.

A szakember szerint a második hullámban tapasztalt esetszámok hirtelen és nagyszámú növekedése az egészségügyben dolgozókat is „sokk”-ként érte, aminek mentális feldolgozását külön megnehezíti, hogy nem látszik, hol a járvány vége. „Az első hullám végével kevesebben kerestek meg minket, jelenleg viszont megint többen jelentkeznek„, meséli a pszichológus.

A lelki segítségnyújtást kérők között vannak olyanok, akik azért kérnek segítséget, mert a munkahelyen „átvezényelték” őket és nehezen dolgozzák fel az új helyzeteket, amikbe kerülnek, de vannak, akiknek a munkahelyen kívüli gondok is rárakódnak a kórházakban tapasztalt nehézségekre. Oyan is gyakran előfordul, hogy valaki éppen pihenőideje alatt szorul lelki segítségre, mert a folyamatos munkahelyi terhelés alatt fel sem tudja dolgozni azt, ami történik vele.

Peták Flóra arról is beszámol, hogy még az egészségügyi dolgozók körében is stigmatizált a pszichológushoz való fordulás.

Nem csak hazánkban helyezi lelki nyomás alá az egészségügyi dolgozókat a koronavírus-járvány. Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint az ország egészségügyi dolgozóinak mintegy fele szenvedett el traumát és stresszt a járvány kezdete óta, egy másik felmérés szerint pedig a brit egészségügyi dolgozók 21%-a gondolkodik az egészségügyi szektor elhagyásán a koronavírus hatására.

Az Egyesült Államokbeli felmérések szintén lesújtó képet festenek.

Egy amerikai felmérés szerint az USA egészségügyi dolgozóinak 93%-a tapasztalt stresszt, 47%-uk aggódik amiatt, hogy idősebb hozzátartozóikat megfertőzi koronavírussal, 70%-uk küszködik alvási zavarokkal és 56%-uk szenved stressz okozta fejfájástól vagy hasi fájdalomtól.

Egy másik amerikai felmérés szerint a megfertőződéstől való félelem, a hosszú műszakok, a világ általános helyzete, a vírus terjesztésétől való félelem és a családi ügyek okozzák a legnagyobb aggodalmat az egészségügyi dolgozók számára. Egy harmaduk aludt átlagosan négy órát vagy annál is kevesebbet és 49%-uk vallotta, hogy az elmúlt évben sírt munkaidőben.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton