Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszavazta a kongresszus: Argentína a harmadik dél-amerikai ország, ahol legális az abortusz

Ez a cikk több mint 3 éves.

A bő két héttel ezelőtti parlamenti elfogadását követően ma hajnalban az argentin szenátus is áldását adta, az ország elnöke, Alberto Fernández által benyújtott, abortuszt legalizáló törvényre. Ezzel Argentína lett a harmadik latin-amerikai ország ahol megengedetté vált a terhesség megszakítás a 14. hétig.

Maratoni tárgyalás után a szenátus 38 igen és 29 nem szavazattal fogadta el a javaslatot.

A terhességmegszakítást eddig csak nemi-erőszak, az anya vagy a magzat életének veszélyeztetettsége esetén engedélyező törvény megváltoztatásáért évek óta folyik civil küzdelem. A mozgalom szimbólumává a zöld kendő vált, amit a szavazások során a parlament épületénél tiltakozók is nagy számban viseltek.

A javaslatot beterjesztő elnök kampánya során is már úgy fogalmazott, ő ugyan katolikus, azonban a törvényeket mindenki számára kell meghoznia. Korábban kifejtette azt is, az abortusz legalizálásának komoly egészségügyi okai is vannak, mivel az országban évente 38 000 nő kényszerül illegális terhességmegszakításra, aminek következményként a 1983 óta 3000-en haltak meg.

A szenátusi vitát több ezren követték élőben a kongresszus épülete előtt, a tömeg a javaslat elfogadását követően hatalmas ünneplésben tört ki.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a december 11-i, hosszas, összesen húsz órás vita utáni parlamenti szavazást követően (melynek eredménye 131 igen és 117 nem lett) már csak a szenátus jóváhagyása hiányzott ahhoz, hogy a törvény életbe lépjen.

A régióban eddig mindössze Kubában, Uruguayban, és Mexikóvárosban kérhették a nők a terhességmegszakítást.

A katolikus egyház erős befolyása miatt a legtöbb Latin-Amerikai országban továbbra is bűncselekménynek számít a terhesség megszakítása. Az abortusz El Salvadorban és a Dominikai Köztársaságban, Nicaraguában és Hondurasban egyenesen tilos, több országban pedig csak akkor engedélyezik, ha a terhesség nemi erőszak eredménye vagy az anya élete forog veszélyben, illetve ha a magzat súlyos rendellenességgel jönne világra.

Két évvel ezelőtt, 15 órányi vita után a szenátus egyszer már elutasított egy abortuszt legalizáló törvényjavaslatot, annak ellenére, hogy a közvélemény egyértelműen támogatta volna a lépést – igaz, az akkori elnök, Mauricio Macri sem támogatta a legalizációt.

(BBC)

Címlapkép: Kép: Twitter