Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Argentína lehet a következő ország Latin-Amerikában, ahol legalizálják az abortuszt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Argentína lehet a harmadik ország Latin-Amerikában, ahol legalizálják az abortuszt: egy pénteki, parlamenti szavazás értelmében már csak a szenátus jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy a törvény életbe lépjen, írja a 444 a Guardian cikke alapján. A régióban mindössze Kubában, Uruguayban, és Mexikóvárosban kérhetik a nők a terhességmegszakítást.

A parlament hosszas, húsz órán keresztül tartó vita után, 131 igen szavazattal és 117 nem ellenében hozta meg a döntést a csütörtök estétől péntek reggelig tartó gyűlésen. A javaslatot Alberto Fernández, az ország elnöke nyújtotta be.

A vitát rengeteg demonstráló követte élőben a Buenos Aires-i parlament épülete előtt, közülük sokan viseltek zöld kendőt, amely az idők során a nők szabad választáshozvaló jogának szimbólumává vált az országban.

Ahogyan a Guardian egy december elején megjelent cikkében is írja: a katolikus egyház erős befolyása miatt a legtöbb Latin-Amerikai országban továbbra is bűncselekménynek számít a terhesség megszakítása. Az abortusz El Salvadorban és a Dominikai Köztársaságban, Nicaraguában és Hondurasban egyenesen tilos, több országban pedig csak akkor engedélyezik, ha a terhesség nemi erőszak eredménye vagy az anya élete forog veszélyben, illetve ha a magzat súlyos rendellenességgel jönne világra.

Csak 2016-ban mintegy 40 ezer nő került korházba illegális abortusz miatti komplikációkkal, közülük 6400 fő 10 és 19 év közötti kis- vagy kamaszlány volt. 2010 és 2018 között legalább 65-en vesztették életüket rosszul kivitelezett, illegális terhességmegszakítás miatt, az esetek felében huszonéves, kilenc esetben pedig tindézser volt az áldozat. 2012 óta 73 főt (nőket, orvosokat, nővéreket) tartóztattak le vagy zártak börtönbe illegális terhességmegszakítás miatt.

Két évvel ezelőtt, 15 órányi vita után a szenátus egyszer már elutasított egy abortuszt legalizáló törvényjavaslatot, annak ellenére, hogy a közvélemény egyértelműen támogatta volna a lépést – igaz, az akkori elnök, Mauricio Macri sem támogatta a legalizációt.

Címlapkép: Kép: Twitter