Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Putyinék „külföldi ügynök”-listára tettek több személyt, köztük egy 79 éves aktivistát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az orosz igazságügyi minisztérium öt embert, köztük Lev Ponomarjov emberi jogi aktivistát is a „külföldi ügynök”-listájára tett hétfőn, amely listát eddig természetes személyek ellen nem, csak újságok megbélyegzésére használtak.

A „külföldi ügynök” minősítést 2012-ben vezették be Oroszországban, a  külföldi civil szervezetek és jogvédő szervezetek megbélyegzését lehetővé tévő törvénykezés sokakat a szovjetunióbeli propaganda-kommunikációhoz hasonlítják.

Később terjesztették ki a címkézést újságokra, közírókra és bloggerekre, akik szerint a törvény célja nem más, mint utat engedni a különböző abúzusoknak, és megbélyegezni civil csoportokat.

Ponomarjov még a Szovjetunió fennállása idején alapította első civil jogvédő szervezetét, az Emlékezetet, majd a rendszerváltozás évei alatt az orosz parlament (Duma) képviselője/alelnöke lett. 1997-ben az „Emberi Jogokért” nevű jogvédő szervezetet alapította, illetve szerepet vállalt több más emberi jogvédő szervezet munkájában is. 2006 óta a Másik Oroszország párt tagja.

Eddig a listán több regionális hírforrás mellett helyet kapott a Szabad Európa Rádió és az Amerika Hangja, valamint egy cseh nyelvű híroldal.

Az Oroszországi Emberi Jogok Bizottságának elnökét és több másik olyan tagját, akik időnként finoman kritizálni merték a kormányt, különösen a tavaly nyári tüntetésekkel és az azt követő koncepciós perekkel kapcsolatban, leváltották. A helyükre Putyinhoz lojális emberek kerültek.

Az eredmény magáért beszél: a Levada független közvélemény-kutató intézet egy felmérése szerint az oroszok harmadik legnagyobb félelme a hatalmi önkény lett, a szeretteik megbetegedése és a világháború után, saját megbetegedésükkel holtversenyben.

(Reuters)