Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Operatív törzs: Januárban is ingyenesen tesztelik a köznevelésben dolgozókat

Ez a cikk több mint 3 éves.

902 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 317 571 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 131 beteg, így az elhunytak száma 9292 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 138 365 fő, az aktív fertőzöttek száma 169 914 főre csökkent. 6  298 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 444-en vannak lélegeztetőgépen, írja a keddi hivatalos tájékoztatás.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az Operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján a köznevelés vírus elleni védekezéséről beszélt. Elmondta, hogy a téli szünet során takarítást végeznek a közintézményekben, valamint kiutalnak számukra fertőtlenítőszereket is. Fontos információ, hogy az iskolai valamint az óvodai dolgozók gyors tesztelésére csütörtökig 20 óráig tudnak előre jelentkezni az érintettek. Az államtitkár kihangsúlyozta azonban, hogy a regisztráció nem kötelező, a tesztelés pedig önkéntes és ingyenes lesz.  A tesztelést 99 mintavevő ponton végzik majd január 2-án szombaton és 3-án vasárnap 7-19 óra között.

Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője közölte, hogy a szombati első, 9750 adagot tartalmazó vakcinaszállítmány megérkezése óta 2461 egészségügyi dolgozó részesült a védőoltásban. A héten további szállítmányok érkeznek, az egészségügyi dolgozók beoltására. Aminek segítségével az 5 kijelölt oltópont mellett már minden megyében megkezdődhetnek az oltások. A magyar kormány 6000 ampullányi orosz vakcinát is megvásárolt, bevizsgálás céljából. Galgóczi Ágnes hozzátette, hogy nem a védőoltástól kell tartani, hanem a fertőzéssel járó kockázatoktól. 

 Szlávik János  a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a Kossuth rádióban úgy nyilatkozott, Magyarországon jók a tapasztalatok az oltóanyaggal, nem észlelnek semmilyen súlyos mellékhatást. Hozzátette azonban, hogy az oltás ellenére is lehet olyan, hogy valaki elkapja a koronavírust, viszont nála nem jelentkeznek majd súlyos tünetek, írja a kormány hivatalos tájékoztatása.

Az operatív törzs tájékoztatójából az is kiderült, az oltásról szóló igazolást a vakcina beadása után közvetlenül kapják meg az érintettek, amely tartalmazza majd a következő időpontot is a második vakcina beadására. Az oltóanyag hatékonysága érdekében a két alkalom között 21 napnak kell eltelnie. A vírus elleni védettség a második oltástól számított hetedik napon alakul ki. Galgóczi Ágnes hozzátette, ha már több mint 3 hónapja átesett valaki a víruson, javasolt a vakcina beadatása.

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely