Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghalt egy afroamerikai beteg koronavírusban, aki előtte arra panaszkodott, rasszista volt kezelőorvosa

Ez a cikk több mint 3 éves.

Meghalt egy afroamerikai koronavírusos beteg az Egyesült Államokban, néhány héttel azután, hogy arra panaszkodott, fehér kezelőorvosa rasszista és nem megfelelően látta el a kórházban – írja a CNN.

Dr. Susan Moore maga is orvos volt, és videóban mondta el, hogy az őt kezelő orvos figyelmen kívül hagyta a panaszait és azt, ha gyógyszert kért, illetve nem ismerte el, hogy a nőnek légszomja lenne.

Rossz állapota ellenére az orvos azt fontolgatta, hogy hazaengedi a nőt, akinek elmondása szerint könyörögnie kellett a remdesivir hatóanyagot tartalmazó szerért, amellyel jelenleg a covidos betegeket kezelik.

A videós beszámoló szerint az orvos úgy kezelte Moore-t, mintha drogfüggő lenne, és azt mondta, nem érzi biztonságosnak, hogy több fájdalomcsillapítót adjon neki.

Moore beszélt arról is, hogy miután panaszt tett, már rendesen kezelték, majd hazaengedték őt, ám végül alig 12 órával később újra olyan állapotba került, hogy kórházba kellett vinni – de ezúttal egy másik intézménybe szállították. Moore végül abba halt bele, hogy komplikációk léptek fel egy régebb óta fennálló tüdőbetegsége miatt.

„Így ölik meg a fekete embereket: amikor hazaküldik őket, ők pedig nem tudják, hogyan harcoljanak az igazukért” – mondta Moore egy videójában korábban.

Az őt kezelő kórház vizsgálatot indított, és bár a vezérigazgatójuk megvédte Moore kezelésének technikai részleteit, azt elismerte, hogy esetleg nem demonstráltak elég tiszteletet és együttérzést a beteg felé, hogy megtudják, mi lenne a legjobb számára.

A CNN szerint a történet sajnos nem egyedülálló, és rávilágít az amerikai kórházakban felfedezhető intézményes rasszizmusra. Korábban ugyanis kutatások is megállapították, hogy a fekete betegek bizonyos esetekben kevesebb fájdalomcsillapítót kapnak, mint a fehér páciensek, ezt pedig részben olyan rasszista hiedelmeknek tudhatók be, mint például az, hogy az afroamerikai embereknek magasabb a fájdalomküszöbük és kevesebb gyógyszerre szorulnak.

Habár ez egyáltalán nem igaz, és a mítosz még a rabszolgatartó időkből származik, egy 2016-os felmérés szerint a fehér orvostanhallgatók és rezidensek fele máig hisz az efféle állításokban.

Dr. Ala Stanford, a Fekete Orvosok Covid-19 Társaságának alapítója a CNN-nek megerősítette, hogy sok fehér orvos a mai napig elhiszi, hogy az afroamerikai betegek kezeléséhez elég a kevesebb fájdalomcsillapító. Stanford hozzátette, hogy bár nem ismeri közelről Moore esetét, de amit a nő kért fájdalma csillapítására a videóban elmondottak szerint, az teljesen alapvető szükségletnek számít a covid-betegek kezelésében.

Címlapkép: Pixabay