Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A spanyol parlament alsóháza megszavazta az eutanázia törvényt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csütörtökön döntött arról a spanyol parlament alsóháza, hogy elfogadja a kormánypártok által beterjesztett törvényjavaslatot. A 350 fős alsóház 198 képviselője igennel, 138 fő pedig nemmel szavazott az eutanázia legalizálására. A ellenzéki konzervatív Néppárt, a Vox bevándorlásellenes, ultranacionalista párt és a Navarrai Népi Unió (UPN) képviselői ellenezték a javaslatot, írja a 168 óra. Salvador Illa egészségügyi miniszter úgy fogalmazott,

„Társadalomként nem maradhatunk közömbösek az elviselhetetlen szenvedéssel szemben. Spanyolország kellően érett társadalom ahhoz, hogy szembenézzen ezzel a kérdéssel.”

A javaslat jelenleg a felsőház elfogadására vár, amely nagy valószínűséggel jóváhagyja majd az alsóház döntését. Ezt követően  a jogszabály csak három hónappal azután fog életbe lépni, hogy a spanyol közlönyben kihirdetésre kerül, tehát leghamarabb jövő év tavaszára várható.

A törvényjavaslat pontosan szabályozza, hogy csak nagykorú, legalább egy éve Spanyolországban élő, gyógyíthatatlan vagy súlyos, elviselhetetlen szenvedést okozó betegségben szenvedők kérelmezhetik haláluk előidézését. Az eutanázia  kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálják felül egészségügyi és jogi szakemberek is.

Az ABC news azt írja, a betegeknek négy különböző alkalommal kell kérelmezniük halálukat a legalább egy hónapos procedúra alatt. Kétszer írásos kérelemben, melyet legalább kéthetes eltéréssel kötelesek benyújtani, majd egy orvossal való konzultáció során, végül pedig negyedszerre, közvetlenül az eutanázia előtt. Az eljárást egy egészségügyi csapat követi majd végig. A törvény az egészségügyben dolgozónak is lehetőséget nyújt arra, hogy hitbéli okokra hivatkozva visszautasítsák az eljárásban való részvételt.

Spanyolország Portugália példáját követi, az ország parlamentje ugyanis még februárban fogadott el az asszisztált öngyilkosság és az eutanázia legalizálására vonatkozó szabályozást, azonban ez még mindig nincs törvénybe foglalva, a portugál elnök megvétózhatja a javaslatot. Spanyolország viszont a világon a hatodik, Belgium, Hollandia és Luxemburg után pedig Európában a negyedik ország lehet amely engedélyezi az eutanáziát.

Címlapkép: Wikimedia Commons