Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozza a Rába habzását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés:

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője végül az MTI-t tájékoztatta a Rába habzásáról. Ebben kijelentette, hogy az illetékes vízügyi hatóság szakemberei mintát vesznek és megkezdik a vizsgálatot. Gaál Róbert a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerint pedig „vasárnap délután gátőr kollégájuk Szentgotthárdnál már csak a nyomait találta a habzásnak, néhány ‘pötty’ úszott a vízen”.

Gaál szerint a habzást akár levelek, parton lerakott trágya, bomlási anyagok is okozhatták. Arról is beszélt Gaál, hogy idén osztrák és magyar vízügyi szakemberek közösen tesztelték a vízminőséget a Rábán, és nem találtak kirívó környezeti terhelést.

Korábban írtuk:

A vaol.hu Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz és Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz juttatott el kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mégis mi okozhatja a Rába folyó látványra elég súlyosnak tűnő habzását, amire a Vas megyei hírportál olvasói figyeltek fel a napokban.

Forrás: Attila Márk

Katasztrófa, ugye ez nem természetes😡😡 osszátok!!

Posted by A mi Rábánk és a környező természet” on Saturday, 12 December 2020

A nicki műgát környékén figyelték meg a jelenséget civilek, de azóta Szentgotthárdnál és Alszószölnöknél is láttak hasonló habzást a Mi Rábánk és a környező természet nevű Facebook-oldal olvasói.

A habzást megfigyelő illető a VAOL szerint azonnal jelezte a problémát az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál, de ők átirányították az illetékes Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz, ahol közölték, hogy ismerik a jelenséget, és megfigyelésük szerint „szaga és textúrája alapján” a hab nem külső szennyezésből származik.

A VAOL a szennyezéseknél illetékes Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál érdeklődött az esetről.

Az LMP eközben közleményt juttatott el az esettel kapcsolatban az ugytudjuk.hu-nak, ebben a párt felhívja a figyelmet a hatékonyan működő természetvédelmi jelzőrendszer szükségességére:

„Ismeretlen eredetű és nagy kiterjedésű habzás jelent meg a Rába folyón, ami súlyos szennyezésre utalhat, ráadásul nem ez az első eset. Az LMP azonnali vizsgálatot követel az ügyben. A brutális mértékű szennyezést azonnal fel kell számolni, a kiváltó okokat megszüntetni és amennyiben szándékos környezetszennyezés történt, a felelősségre vonási eljárásokat megindítani.”

A Mérce kiemelt figyelmet szentel a környezet, így vizeink állapotának, ezért is indítottunk augusztusban tematikus hetet „A csaptól az áradásig” címmel, amelynek során a víz volt a fő témánk. Vízpartjaink, vízkészleteink jelene és jövője, a klímaváltozás és a privatizáció kockázatai. A témában született cikkeket itt lehet (újra) elolvasni.