Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség tudtával, védett állatok tömeges pusztításával jár Tokajban a mederkotrás – frissítve

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Tokaj Természetvédő Egyesület (Totem) környezetvédő aktivistái durva környezetkárosításról számoltak be Tokaj régiójából, amire felhívták a rendőrség figyelmét is, azonban a hatóságok mégsem léptek semmit – derül ki a Napi cikkéből.

A taktaközi öntözőrendszer felújítása keretében ugyanis az Ively-ér kotrását a víziállatok telelése idején végzik, ami így rengeteg többek között védett hal, kétéltű, és más gerinces pusztulásával jár a Totem Facebook bejegyzése szerint.

 

Képek, hírek a tegnapi nap eseményeiről

Önkéntesek segítségével sikerült egy rövid szakaszt alaposabban átnézni és…

Közzétette: Tokaji Természetvédelmi Egyesület – 2020. december 11., péntek

A természetvédelmi szempontból szakszerűtlenül végzett mederkotrás eredményeként a kotrógép a meder iszapjával együtt számtalan állatot is kiforgatott. A téli hidegeket számos víziállat – halak, kétéltűek, gerincesek vagy puhatestűek – úgy vészelik át, hogy a meder iszapjába, vagy a partba fúrnak menedéket maguknak, ahol több hónapot is eltölthetnek.

Így a markológép – ahogy a képeken is látszik – a kitermelt meddővel együtt az állatokat is kitermelte, a természetvédő aktivisták pedig rengeteg elhullott állattal szembesültek a frissen kirakott mederanyagban. Mint írják,

„Sok állatnak csak a maradványait tudtuk kimutatni, mert vagy a területen vadászó madarak, vagy a vizes élőhely melletti úton közlekedő autók végeztek a félig megdermedt és parton vergődő egyedekkel.

Ráadásul a kivitelezők már csak azáltal is súlyos környezeti károkat okoztak, hogy az iszapban rengeteg védett állat is áttelelt – ráadásul az egyesület korábban figyelmeztette is a kivitelezőt, hogy jobb ötlet lenne a kotrást a nyári időszakban végezni, mikor nem bolygatják meg a telelő állatokat.

Az egyesület értesítette a rendőrséget és az illetékes Aggteleki Nemzeti Parkot is, azonban nem jártak sikerrel:

„Mivel ismét kimutatható volt a védett fajok közvetlen és közvetett úton történő tömeges károsítása, illetve a gerinces fajok esetében az egyedek kínzása, újból tájékoztattuk a 112-t. Háromnegyed órás várakoztatás után megismételt hívásunkra azt a választ kaptuk, hogy az ügyet lezárta rendőrség… Mivel a rendelkezésre álló engedély előírásaitól több ponton is eltért a kivitelező, és a nemzeti park továbbra sem lép fel az ügy ellen, azonban a területen továbbra is tapasztalható a károkozás, megtesszük a szükséges lépéseket.”

Ráadásul a szervezet másik posztjából kiderül, hogy a kivitelezőnek nem is volt engedélye az adott időpontban a mederkotrásra, éppen természetvédelmi okokból – bár amikor az alábbi fotókat készítették, legalább a rendőrség kijött.

 

Ezrével pusztulhattak a halak, százával a békák

Egyesületünk két tagja a mai napon a tokaji Ively-ér kotrásánál olyan…

Közzétette: Tokaji Természetvédelmi Egyesület – 2020. december 10., csütörtök

Mint a posztban írják,

„Egyesületünk két tagja a mai napon a tokaji Ively-ér kotrásánál olyan mértékű természetkárosítást tapasztalt, hogy értesítették a 112-es segélyhívószámon a rendőrséget. A kiérkező rendőrök kérésére a kivitelező bemutatta „engedélyét”, ami alapján egyértelműen megállapítható volt, hogy a kotrás nem az engedélyezett időszakban történt, hanem a halak és más vízi élőlények, köztük a védett kétéltűek és védett halak vermelési időszakában.”

A Napi szerint szeptemberben hirdette meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a taktaközi-öntözőrendszer rekonstrukciójára kiírt közbeszerzés eredményét, nyertese a AQUA-GENERAL Szennyvíztechnológia-építő , Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A feladat része az Ively-ér csatorna rekonstrukciója amely a környék cserjeirtásával, fakitermeléssel és egy közel 5 kilométeres szakaszon az iszap mederből való kitermelésével jár. A feladat elvégzésére 68 480 000 forintot költenek.

Frissítés, 15:02

A Napi cikke szerint a rendőrség nyomoz az ügyben. Mint írják,

„Cikkünk megjelenése után a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság jelezte, hogy a Szerencsi Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntett miatt rendelt el nyomozást, és szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.Tehát nem zárta le az ügyet a rendőrség, a nyomozás jelenleg is folyamatban van.”

Az ügyben kerestük az OVF-et, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Frissítés, dec. 14. 18:10

Az OVF válaszolt

A ”Taktaközi-öntözőrendszer rekonstrukciója” tárgyú projektben a kotrási munkák az engedélyezett időszakban, a vízjogi (fennmaradási) engedélyben foglaltak szerint valósultak meg. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a kotrás befejezési határidejét a helyszíni szemlét követően – mivel a feltöltött ér több száz méteren gyakorlatilag száraz, vagy felszínig nedves, más szakaszokon igen alacsony vízállású- 2020.12.15-ében határozta meg az érintett csatornaszakaszra.

Az elvégzett kotrás műszaki átadás-átvételi eljárása a határidő lejárata előtt, 2020.12.12-én megtörtént.

Azokon a szakaszokon, ahol Tokaj város helyi vízkárelhárítási céljai, a belvízelvezetés, valamint a térség öntözővízzel való ellátása érdekében esetlegesen további lefolyást javító szelvénybővítésre van szükség, a kotrásra – a hatósági engedélynek megfelelően, a természetvédelemért felelős szervezettel egyeztetett módon – a 2021. évben a garanciális időszakon belül kerül sor.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2020. december 14.