Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bevándorlók menedékhelye égett le Katalóniában, halálos áldozatok is vannak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Embertelen körülmények közt élő menekültek estek áldozatul annak a raktártűznek, amely még szerda este pusztított a katalóniai Badalonában.


A tűzvész egy elhagyott ipari parkban ütött ki, ahol – a hatóságok és a helybeliek tudtával – legalább 8 éve nem regisztrált menekültek húzták meg magukat. A katasztrófa idején mintegy 150-en tartózkodhattak az épületben. Legalább három halálos áldozata és 20 sérültje volt a tűzvésznek, utóbbiak közül hárman kritikus, további négyen pedig súlyos állapotban vannak jelenleg is.


A tűz pontos oka egyelőre nem tisztázott, a túlélők elmondása alapján égve hagyott gyertyák miatt történhetett baj. A raktárban többségükben afrikai – szenegáli, ghánai kameruni és nigériai bevándorlók laktak -, sokuknál nagy mennyiségben voltak gyúlékony tárgyak, például matracok és leharcolt, fából készült bútorok, illetve azok darabjai. A helyiek beszámolói szerint az érintett bevándorlók javarészt kidobott tárgyak összegyűjtögetéséből éltek egyik napról a másikra.

A tragédia nyomán Pere Aragonès, Katalónia autonóm közösség kormányfőként eljáró alelnöke sajnálatát fejezte ki a raktárban élő bevándorlók rendkívül kiszolgáltatott helyzete miatt, és azt ígérte, hogy a katalán kormány szociális szolgáltatásokat, szállást, valamint orvosi és pszichológiai segítséget is kínál a túlélőknek.

Chakir El Homrani, a katalóniai szociális és családügyi miniszter rámutatott, hogy a papírok és lakcím nélkül élő menekültek rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak. Ennek ékes példája, hogy a hatóságok 60 ott lakó embert tudtak csak azonosítani, és közülük is csak 15 fogadott el segítséget Badalona szociális munkásaitól. El Homrani úgy véli , hogy a kormánynak a badalonai raktárhoz hasonló helyzeteket máshogyan kell megközelíteniük, mint a „hagyományos” hajléktalanság kérdését.

„A gyökerénél kell kezelni a problémát, vagyis azt, hogy nincsenek papírjaik, nincsenek regisztrálva” – mondta El Homrani. „Rajtunk múlik, hogy rövid és hosszú távon is megoldást találjunk erre ” – tette hozzá.

Van ugyanakkor olyan túlélője is a tűzvésznek, akinek van spanyolországi tartózkodási engedélye, ám a COVID-járvány okozta gazdasági válság miatt elvesztette munkáját és lakhatását.

(The Guardian, El País, BBC, CTVNews, Catalan News)