Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sanders és egy trumpista szenátor vállvetve küzdenek, hogy a nagycégek mellett lakosság is kapjon COVID-támogatást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hiába támogatja az amerikaiak elsöprő többsége, a kétpárti amerikai elit nem képes egyezségre jutni egy újabb koronavírus mentőcsomag kapcsán, amelyre már hónapok óta nagy szükség lenne. Ráadásul a tavaszhoz képest az anyagilag nehéz helyzetbe került amerikaiak közvetlen segítése most szóba sem kerül, a 100 fős szenátusban csupán két ember van, aki síkra szállt ezért: a független Bernie Sanders és a tőle politikailag szinte minden tekintetben távol álló republikánus szenátor, Josh Hawley.

Miközben az amerikai gazdaság nem túl biztató jeleket mutat, és a hétköznapi emberek életminőségét mérő számok még ennél is lesújtóbb képet mutatnak (becslések szerint 30-40 millió embert fenyegethet a kilakoltatás veszélye), az amerikai törvényhozók lassan fél éve képtelenek megállapodni egy második körös gazdasági mentőcsomag elfogadásáról.

Ahogy arról a Mérce beszámolt, a márciusban elfogadott 2000 milliárd dolláros csomag az emberek, illetve kis- és középvállalkozások helyett leginkább a nagyvállalatokat örvendeztették meg közpénzesővel, ám helyett kapott a rászorulóknak juttatott egyszeri 1200 dolláros közvetlen támogatás is.

E csomag elfogadása után viszonylag hamar kiderült, hogy egy második csomagra is szükség lenne, de a képviselőházat ellenőrző demokraták és a szenátust ellenőrző republikánusok között hónapokon át tartó huzavona alakult ki a novemberi elnökválasztás kampányában. És végül azóta sem sikerült tető alá hozni egy ilyen gazdasági intézkedéslistát.

Nemrégiben mérsékelt republikánusok és konzervatív demokraták egy 908 milliárd dolláros csomagra tettek javaslatot, ám eddig még nem sikerült elegendő támogatót szerezniük hozzá. A Demokrata Párt részéről a legnagyobb kritikát a csomagba foglalt jogi védelem váltotta ki, amellyel a republikánusok előírnák, hogy a vállalatok nem vonhatók jogi felelősségre, ha alkalmazottaik munka közben COVID-dal fertőződnek. A republikánusok pedig az állami és települési kormányzatoknak juttatandó anyagi támogatásokat engedtetnék el a demokratákkal.

A javaslat és a kétpárti vita azonban teljességgel nélkülözi a járvány gazdasági hatásai által sújtott állampolgárok közvetlen pénzügyi megsegítését, ez ellen emelt szót Bernie Sanders demokratikus szocialista szenátor és Josh Hawley, Missouri állam republikánus szenátora.

Az világnézetileg szinte teljes egészében inkompatibilis páros egy közös módosítót nyújtott be, amely megismételné az 1200 dolláros koronavírus csekkek kiutalását. Sanders úgy nyilatkozott, immorális és lelkiismeretlen lenne, ha a törvényhozók úgy mennének haza karácsonyra, hogy karácsonyra nem szavaznak meg támogatást az amerikai átlagpolgároknak. Hawley szerint az amerikai dolgozók megsegítése, nem pedig a nagyvállalatok jogi védelme kellene, hogy a kongresszus első számú prioritása legyen.

Bár sokan a republikánusok és a demokraták közül is elutasítják, hogy a szövetségi kormányzat közvetlen pénzbeli juttatásokkal segítsen az embereken, a tavaszi csekkek kimutathatóan jó hatással voltak a gazdaságra. Az 1200 dolláros juttatást ugyanis a legtöbb háztartás alapvető szükségletei fedezésére – élelmiszerekre, rezsire – fordította azonnal, így egyből a gazdaságot mozgásban tartó hatása volt, mérhetően hozzájárulva az idei év amerikai gazdasági teljesítményéhez.

Egy friss felmérés szerint az amerikaiak 81 százaléka szeretné, ha a kongresszus még az év vége előtt elfogadnának egy második gazdasági mentőcsomagot – októberben arányuk még csak 67 százalék volt. Ugyancsak elsöprő többség, a választók 75 százaléka szeretné, ha a mentőcsomagban kiemelt helyen szerepelne az egyszeri lakossági támogatások megismétlése.

Josh Hawley (Fotó: a politikus Facebook oldala)

Josh Hawleyra egyébként érdemes lesz odafigyelni a Trump utáni republikánus politikában, a 2018 novemberében szenátornak választott 40 éves politikus ugyanis már a Trump-éra „szülötte”, új generációs republikánus politikus, akinek fontos szerep jut majd az amerikai jobboldal irányát meghatározó politikai küzdelmekben.

Hawley saját bevallása szerint is egy Trump-típusú populista, aki a legtöbb társadalmi kérdésben erősen konzervatív, ugyanakkor néhány fontos politikai ügyben jelentősen eltér a Republikánus Párt fősodrától. Gazdasági populistának mondja magát, tehát szeretné, ha pártja nem a felső rétegek, hanem a dolgozók érdekeit képviselné, elutasítja a globális szabadkereskedelmi rendszert, kemény szabályozás alá helyezné a nagy techmonopóliumokat, és ellenzi az USA állandósült külföldi fegyveres szerepvállalását.

(via The New York Times, Vox, Politico)