Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lengyel és magyar városok közösen kérik az EU-t, hogy az önkormányzatok is részesülhessenek a COVID-mentőcsomagból

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közös sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Rafał Trzaskowski, Varsó ellenzéki polgármestere. A sajtótájékoztatón a két városvezető bejelentette, hogy 249 önkormányzat nevében levelet intéztek az Európai Unió vezetőihez.

Levelükben arra kérik az EU vezetőit, hogy az EU önkormányzati pályázati lehetőségeken keresztül biztosítsa, hogy Magyarország és Lengyelország is részesülhessen a COVID-mentőcsomagból, amennyiben az a magyar és a lengyel kormány nélkül valósulna meg.

Mint ahogy arról a sajtó korábban beszámolt, a magyar és lengyel kormány megvétózta az EU hétéves költségvetését és a COVID helyreállítási alapot, amiért az EU ezeknek a pénzeknek a kifizetését jogállami feltételekhez kötné. Amennyiben Magyarország és Lengyelország fenntartja vétójogát, félő, hogy eleshet ezektől az uniós forrásoktól – ezt elkerülendő javasolja Karácsony Gergely és Rafał Trzaskowski, hogy az önkormányzatok közvetlenül, állami beavatkozás nélkül is részesülhessenek a helyreállítási alapból. Amint levelükben fogalmaznak:

„Egy Magyarország és Lengyelország nélküli kormányközi megállapodás esetén azt javasoljuk, hogy az Európai Unió az Új Generációs EU eszközben e két országnak biztosított forrásokból hozzon létre egy Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapot a magyar és lengyel önkormányzatok számára. Ez megteremtené a lehetőségét annak, hogy ezek az önkormányzatok fenntartható és szociálisan igazságos újjáépítést folytathassanak.”

Trzaskowski újságírói kérdésre elmondta, hogy ugyan van fogadókészség a javaslatukra Brüsszelben, de az csak a helyreállítási alapra vonatkozik, a hétéves költségvetésre nem. Elmondta azt is, hogy a Régiók Európai Bizottságának álláspontja megegyezik az övékével – amelynek egyébként Trzaskowski tagja is -, valamint a francia kormány támogatására is számítanak a Tanácsban.

Karácsony Gergely kiemelte a szubszidiaritást, mint az Európai Unió egyik legfontosabb értékét, és hangsúlyozta, hogy a jogállami feltételrendszer azért is fontos, mert jogállam hiányában csökken az átláthatóság és nő a korrupció kockázata, majd hozzátette, hogy a magyar kormány esetében ezek a tendenciák világosan látszanak az OLAF magyarországi jelentéseiből. A pár órával később közzétett Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „a támogatás az országokat illeti, nem a kormányokat”.

249 magyar és lengyel önkormányzat közösen követeli: ha a kormányaink lemondanak róla, az önkormányzatok kapják az EU-s…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. december 7., hétfő

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd