Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerződést bont a budavári önkormányzat a PIM-mel Demeter Szilárd cikke miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Budapest I. kerületének polgármestere, V. Naszályi Márta Facebook-oldalán jelentette be, hogy az általa vezetett önkormányzat szerződést bont a Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM), amíg annak élén Demeter Szilárd áll. A múzeumigazgató hétvégén került botrányba, miután széles körben elítélt, holokauszt-relativizáló cikket tett közzé egy kormánypárti lapban.

„Bár Demeter visszataszító írását főnökei nyomására azóta tessék-lássék visszavonta, azonban a Budavári Önkormányzat elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan ember vezette intézménnyel legyen szerződése, aki népirtást tagad vagy relativizál. A PIM igazgatója ezzel nemcsak az áldozatok emlékét sértette meg, hanem minden jóérzésű magyar embert” – fogalmaz bejegyzésében a kerületvezető.

A kérdéses szerződést V. Naszályi még fideszes elődjétől örökölte, a szerződés keretében az önkormányzat évi egymillió forinttal támogatja a PIM által működtetett Mesemúzeumot. Az önkormányzat emellett ingyen bocsátja a Mesemúzeum számára az épületet, amelyben működik.

„A programmal szemben nincsen kifogásunk, azonban a Budavári Önkormányzat addig nem hajlandó a PIM-et támogatni, amíg azt Demeter Szilárd vezeti” – teszi hozzá a polgármester.

FELBONTJA A BUDAVÁRI ÖNKORMÁNYZAT A SZERZŐDÉSÉT A PIM-MEL DEMETER SZILÁRD MIATT
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi…

Posted by V. Naszályi Márta polgármester on Sunday, November 29, 2020

Szombaton megjelent cikkében, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója többek közt arról írt, hogy „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai”, illetve, hogy „Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.”

A szöveg széles körben felháborodást keltett, amiért a világtörténelem egyik legnagyobb népirtásának halálos áldozatait egy szintre emeli egy unión belüli demokratikus vita egyik álláspontjának képviselőivel. A kijelentésektől elhatárolódott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Izrael magyarországi nagykövetsége, és a kormánnyal egyébként jó viszonyt ápoló Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője is.

A kritikák hatására Demeter vasárnap visszavonta cikkét. A Magyar Nemzethez vasárnap délután eljuttatott közleményében a múzeumigazgató-kormánybiztos  bejelentette: függetlenül attól, hogy mit gondol az igazáról, publicisztikáját visszavonja, és – mivel a Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltotta három napra -, nem tudja törölni a posztot, ezért a Facebook-oldalát törli.

„Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam” – fogalmazott.

Több ellenzéki párt is Demeter lemondását követelte a mai napon: a Párbeszéd szerint „Demeter félreérthetetlenül antiszemita”, minden jóérzésű ember felháborodását kiváltó, megmagyarázhatatlan kijelentései miatt azonnal távoznia kell igazgatói posztjáról és a közéletből. A DK szerint „azt állítani Európáról, hogy az valaki „gázkamrája”, relativizálva milliók halálát, olcsó politikai sárdobálásra használva az emberi történelem legnagyobb népirtását és a XX. század legnagyobb tragédiáját – ez túlmegy minden határon”, ezért ha ma estig nem rúgják ki Demetert a PIM-ből, „az azt jelenti, hogy ezek a szavak Orbán Viktor száját is elhagyhatták volna, és a miniszterelnök közösséget vállal a vállalhatatlannal”. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is megszólalt, szerinte ha demokráciában élnénk, valamennyi tisztségéről azonnal le kellene mondania Demeternek.

Időközben elindult a Facebookon a Petőfi Irodalmi Múzeumért kiálló, Demetertől elhatárolódó #eznemapim hashtag, és az ügyben megszólalt a PIM több dolgozója is.

Bajnai Gordon egykori miniszterelnök a közösségi médiás oldalán Orbán Viktor miniszterelnök felelősségét feszegette. A szombati nyílt levelében azt írta a miniszterelnöknek:

„Amennyiben Demeter Szilárd még hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor ezt a nyilatkozatot nyilván mi magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd.”

Nyílt üzenet Orbán Viktornak:

Miniszterelnök úr!

Az Ön kormányának miniszteri biztosa, egy állami intézmény vezetője,…

Posted by Bajnai Gordon on Saturday, November 28, 2020

Online petíció is indul tiltakozásul, a nyílt levelet hétfő reggelig már több mint 8 ezren írták alá. A nyílt levél úgy fogalmaz:

„A magyarokra hivatkozik, akiktől nem kapott felhatalmazást! Zavaros írásával minden jóérzésű honfitársát emberi méltóságában mélységesen megsértette. Alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje.”

Címlapkép: MTI/Vajda János