Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tarlós feljelenti Hadházyt, aki azt állítja, az előző városvezetés elcsalta a 3-as metró beszerzését

Ez a cikk több mint 3 éves.

Feljelenti Tarlós István volt főpolgármester Hadházy Ákost, amiért a képviselő bűncselekménnyel vádolta meg, azt állítva, hogy elcsalták a 3-as metró beszerzését – írja az ATV.

Hadházy szombaton tett közzé egy bejegyzést Facebookon, amelyben azt írta, „az elcsalt beszerzés miatt Tarlós Istvánnak nem budapesti díszpolgárság, hanem börtönbüntetés járna”.

A képviselő a posztban arról számolt be, hogy a héten elment a BKV Kőér utcai telepére, ahol azt akarta látni, hogy a hármas metró szerelvényei újak-e vagy felújított régiek.

Az egész metróberuházás körüli konfliktus lényege ugyanis, hogy az orosz Metrowagonmash metrókocsi felújításra nyert tendert 2015-ben, majd a cég az első három kiszállított szerelvény szétszedése után arra jutott: azok annyira szétrohadtak, hogy nem érdemes a javítani, inkább új kocsiszekrényeket gyártanak. Csakhogy jogi, pénzügyi és büntetőjogi szempontból sem mindegy, hogy a lényeges elemeket inkább lecserélik a felújítás helyett, ugyanis ha a tendert új szerelvényekre írták volna ki, nem pedig felújításra, akkor a Metrowagonmash európai piacon korszerűtlennek számító járműveinek esélye sem lett volna nyerni – írta meg a Népszava januárban egy erről szóló hosszabb cikkben.

Hadházy pedig Facebookon ma úgy fogalmazott, gyorsan kiderült a helyszínen, hogy a kocsik legtöbb része új volt és nem felújított. A képviselő tehát úgy véli, csaltak beruházással, szerinte azért, hogy ne kelljen az európai szabályoknak megfelelően nyílt eljárást folytatni, ahol minden gyártó ajánlatot tehet új szerelvényekre.

Az elcsalt metróbeszerzés miatt Tarlós Istvánnak nem budapesti díszpolgárság, hanem börtönbüntetés járna. A héten a BKV…

Közzétette: Hadházy Ákos – 2020. november 28., szombat

Tarlóst ezek után kereste meg az ATV, aki úgy fogalmazott erre reagálva:

„a 3-as metróval kellett valamit kezdeni, ellenkező esetben le kellett volna állítani, az előző városvezetés egy romhalmazt hagyott ránk, és ez Magyarország legforgalmasabb vonala”.

A volt főpolgármester azt is hozzátette, nem érti, a konkrét kérdéssel miért nem a BKV vezérigazgatóját kérdezik, és miért Hadházyt idézik, majd azzal folytatta, hogy Hadházyról a legutóbbi időközi választás után már a szövetségesei is azt állították, hogy hazudik – utalva arra, hogy Jakab Péter hazugnak nevezte Hadházyt, miután a független parlamenti képviselő Bíró László 50 milliós támogatása kapcsán írt korrupcióról a szerencsi választás idején.

Tarlós elmondta, alaptalanul vádolta meg őt Hadházy bűncselekménnyel, ami szerinte „már a legliberálisabb felfogás szerint is túllép a véleménynyilvánítás határain. Ez konkrétan rágalmazás”.

Az ATV kérdésére pedig, hogy tesz-e ezek után feljelentést, azt válaszolta: „ezért természetesen Hadházyt feljelentem”.

(Népszava, ATV, Index)

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán