Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány tovább hengerel: a mobiljegyrendszerek koncesszióba adásával is az önkormányzatok járnak rosszul

Ez a cikk több mint 3 éves.

Semjén Zsolt új, kedden éjjel benyújtott törvényjavaslata megtiltja – mások mellett – az önkormányzati közszolgáltatók számára is, hogy saját csatornákon keresztül, közvetlenül értékesítsék közszolgáltatásaikat, így azok újabb potenciális bevételektől eshetnek el – hívja fel a figyelmet a K-Monitor.

A miniszterelnök-helyettes előterjesztése szerint nyolc évre koncesszióba adná, – azaz egy kizárólagos állami tevékenység magánkézbe helyezné – olyan közszolgáltatások egységes elektronikus értékesítését, mint parkolás, útdíj vagy az állami-önkormányzati személyszállítás.

A törvényjavaslat szerint ezekre a szolgáltatásokra árusított jegyeket a jövőben egységes rendszerben kell értékesíteni az információtechnológiai eszközökön, és ennek a rendszernek a működtetését egy olyan jogi személy végzi majd, amely a koncessziós pályázaton kapja meg ezt a lehetőséget. A majdani nyerteseknek nem kell külön koncessziós társaságot sem létrehoznia, elég elkülönítenie a koncesszióból származó elemeket a beszámolójában.

Az előterjesztés – éppen a rendszer egységességére hivatkozva –   megtiltja például az önkormányzati közszolgáltatók számára, hogy saját kézbe vegyék ezeket a szolgáltatásokat.

Mint arra a Telex rámutat, ez azért is fontos, mert például a fővárosi önkormányzat már egy éve tervezte, hogy átvegye a mobilparkolást és a tömegközlekedési mobiljegy-értékesítést.

A fővárosnak és a kerületeknek ugyanis nem tetszett, hogy a minden eladott parkolójegy árának tizedét át kell utalni a Nemzeti Mobifizetési Zrt.-nek, ráadásul a cég az autósoknak 50 forint kényelmi díjat is felszámít.

A jelenlegi rendszer egyébként majdnem hasonló a javaslatban vázolthoz: az állami Nemzeti Mobilfizetési Zrt. applikációján keresztül lehet venni autópályamatricát, BKK-jegyet vagy éppen mobilparkolást fizetni. Csakhogy az Európai Bíróság 2018-ban kimondta, hogy a magyar állam megsértette az európai uniós jogot a mobilfizetési rendszer állami monopóliummá alakításával, ezért ezen változtatni kellett a rendszeren.

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán reagált Semjén Zsoltnak nemcsak az elektronikus szolgáltatások koncessziójára, hanem a hulladékgazdálkodás államosítására vonatkozó törvényjavaslatára is. Mint írja, a központosítás megmarad, de a privatizációs folyamat ezen a téren is elkezdődik, ez közvetlenül érinti a budapesti terveket.

„Ahogy az lenni szokott, ezzel megint átírják a Fővárosi Önkormányzat terveit, és mindkét törvényjavaslat magában hordozza a veszélyt, hogy Budapest és a budapestiek kárvallottjai lehetnek a folyamatnak. Megküzdünk érte, hogy ezt elkerüljük”

– közölte a főpolgármester.

(K-Monitor, Telex)

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás