Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nők elleni erőszak nem magánügy, hanem társadalmi felelősség – idén is lesz 16 akciónap

Ez a cikk több mint 3 éves.

Holnap veszi kezdetét a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen. A 29 éve megrendezett eseménysorozat idén, a járványhelyzet miatt az online térbe költözik: a NANE Egyesület 16 Facebook-eseményben mutatja be a nőkkel szembeni visszaélések látható és kevésbé látható formáit, hogy megkönnyítse azok felismerését, és az ellenük való fellépést.

Az idei kampány a „Felismeréstől a változtatásig” nevet kapta. Az akció kiemelt célja, hogy az emberek felismerjék a nők elleni erőszak – sokszor rejtett – formáit, és így kiállva az áldozatok mellett elítéljék a bántalmazást, valamint támogassák a bántalmazók felelősségre vonását.

A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg. A kampány fő célja a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása; ennek érdekében tájékoztatást nyújt a jelenségről. A kampány az emberi jogi alapelveket követi, így a nők elleni erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők felelősségre vonása fontos üzenetei, elemei az eseménysorozatnak.

A kampány rávilágít: az államoknak jogi kötelezettsége, felelőssége van e téren, így a 16 Akciónap cselekvésre hív a hatékony és szakszerű állami, intézményi, hatósági fellépés, a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében. A kampány továbbá teret ad arra, hogy a csatlakozók, résztvevők ily módon is kifejezzék szolidaritásukat, támogatásukat az áldozatok felé.

Az idei részletes program itt, a 16 akciónap weboldalán található.

A kampányt hagyományosan a Néma Tanúk megemlékezés nyitja, ami a járványhelyzet miatt, többi rendezvénnyel együtt, az online térben kerül megrendezésre. A szerda esti nyitóeseményen felolvassák a nők elleni erőszak áldozatainak, a Néma Tanúknak történeteit, majd beszédekben emlékeznek meg az elmúlt egy évben meggyilkoltakra.

„Emlékezzünk együtt az elmúlt egy év során megölt áldozatokra, gyújtsunk közösen értük egy gyertyát, és álljunk ki az áldozatok mellett!” 

🎗🙋‍♀️Felismerésre és változtatásra hív a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen kampány! >> Számítunk rád a Néma Tanúk…

Közzétette: NANE Egyesület – 2020. november 22., vasárnap

Magyarországon évente körülbelül ötven nő hal meg családon belüli erőszak következtében, ezeknek a nőknek a többségét partnere vagy volt partnere öli meg.

E jelenség nem magánügy, hanem társadalmi felelősség: a nők elleni erőszak a közvélekedéssel ellentétben ugyanis nem egy extrém és ritka esemény. A nagy médiavisszhangot kiváltó nőgyilkosságok egy olyan skála egyik szélső végpontját adják, amely magában foglalja a nőket érő mindennapi zaklatást (utcán, munkahelyen, iskolában, családon belül), a szexuális erőszakot és a gazdasági kizsákmányolást is. Mindezek közös gyökere a nők másodrendű polgárként kezelése a társadalmi berendezkedés és intézményrendszer egészében.

Az idei 16 akciónap keretében közösségi média kampány is indul:

Most itt a lehetőség, hogy te is üzenj! Írd le egy papírra/kartonra a saját üzenetedet, majd fotózd le magad, és oszd meg a FB/Insta oldaladon.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NANE Egyesület (@naneegyesulet) által megosztott bejegyzés

Címlapkép: 16 akciónap/ Eichner Hanna