Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brazíliában egy fekete férfi meggyilkolása, Guatemalában egészségügyi megszorítások miatt tüntettek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nagyszabású tüntetések rázták meg Brazília és Guatemala városait szombaton: Brazíliában egy fekete férfi biztonsági őrök általi meggyilkolását dokumentáló felvételek robbantottak ki nagyszabású tiltakozásokat, a közép-amerikai országban pedig a kormányzat egészségügyet és oktatást érintő forráselvonásai vitték utcára az embereket.

Black Lives Matter brazil kiadásban

Az ország déli részén található Porto Alegre városában csütörtök este egy helyi bevásárlóközpont biztonsági őrei kirángattak és fizikailag bántalmaztak egy fekete férfit, aki belehalt a támadásba. A a 40 éves João Alberto Silveira Freitas Carrefour szupermarket lánc egyik üzletében került konfliktusba egy dolgozóval, a szóváltás közben két biztonsági őr támad rá, kirángatták az épület elé, ahol ütlegelni kezdtek és rátérdeltek, az áldozat nem élte túl az esetet.

A brutális támadás felvételei bejárták a brazil nyelvű közösségi médiát. A felháborodást tovább fokozta, hogy a halálos incidensre fekete tudatosság napjának előestéjén került sor, amely nemzeti ünnepnek számít a dél-amerikai országban.

Pénteken és szombaton több brazil nagyvárosban, Porto Alegre mellett Sao Paolóban, Brasiliában, Rio de Janeiróban és Belo Horizonteben is demonstrációkra került sor.

A fővárosban például pénteken több tucatnyi tüntető ment be az lánc egyik üzletébe és az USA-ból induló Fekete Életek Számítanak szlogen portugál nyelvű verzióját skandálták (Vidas Pretas Importam. Hasonló megmozdulásokra került sor a többi városban is.

A Carrefour sajnálatát fejezte ki a cég által brutális halálként jellemzett eset miatt, és bejelentette, szerződést bont azzal a biztonsági céggel, amely a két támadót foglalkoztatta. A két férfit a rendőrség őrizetbe vette és gyilkosság miatt indított nyomozást ellenük. Az egyik elkövető a katonai rendőrség tartalékosa volt, a helyi katonai rendőrség az eset után szintén felbontotta szerződését.

A brazil népesség 57 százalékát a fekete és „kevert” lakosság  teszi ki, ám a halálos kimenetelű erőszak áldozatainak 74 százaléka, a rendőrség által meggyilkoltaknak pedig 79 százaléka ebből a csoportból származik, ami rendszerszintű rasszizmusra enged következtetni.

A tragédia kapcsán az ország törvényhozásában lévő szinte összes számottevő párt a rendszerszintű rasszizmus felszámolásának fontosságát hangsúlyozta, ám Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnök tagadja, hogy ez a jelenség létezne a brazil társadalmon belül. A világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20 szombati ülésén tartott beszédében Bolsonaro úgy fogalmazott, a tiltakozók a brazil történelemtől idegen feszültségeket próbálnak importálni külföldről, a társadalmi igazságosság és egyenlőségért folytatott harc jelszavai pedig szerinte csak az állampolgárok egymás ellen fordítását akarják elérni.

Magasabb képviselői ebédpénz, kevesebb oktatásra, egészségügyre

Szombaton többezres tömeg gyűlt össze Guatemalavárosban, a kormány épülete előtti téren, hogy tiltakozzon a kormány szerda éjjel elfogadott költségvetési tervezete ellen. A 218 millió dolláros jövő évi költségvetés jelentős megszorításokat kényszerítene az oktatási és egészségügyi rendszerre, illetve forrásokat von el több emberi jogokat védő hatóságtól is.

Az elvonások mellett a demonstrálókat az is felháborította, hogy eközben a képviselők saját étkeztetésükre a korábbinál magasabb összegeket különítettek el, és más privát érdekeket szolgáló befektetéseket is jóváhagytak.

A tiltakozók úgy látják, fő ellenfelük a kormány és az a „korrupt paktum”, amely a politikai hatalmat nagyvállalati érdekekkel és kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó szervezett bűnözői köröket összefonja.

A költségvetési tervezet mögött álló elnök, Alejandro Giammattei helyettese pénteken bejelentette: mindkettejüknek le kellene mondaniuk, és ő hajlandó is erre a lépésre, de csak akkor, ha az elnök is vele tart. Giammattei azonban hárította ez a lehetőséget.

A fővárosban nemcsak a kormányépületnél volt tiltakozás szombaton, egy kisebb csoport a közelben található kongresszus épületébe tört be, ott pedig gyújtogatni kezdett, ám rövid időn belül a rendőrség visszafoglalta az épületet.

Az El País latin-amerikai kiadásának nyilatkozó Manfredo Marroquín, a Transparency International elemzője úgy látja, a mostani költségvetési balhé csak a jéghegy csúcsa, a guatemalaiak pedig belefáradtak abba, hogy a maffia kormányozza az országot. Az elemző szerint 10 hónappal hivatalba lépése után Giammattei elnöksége már menthetetlen, a lakosság gyökeres változásokat szeretne a politikai elitet illetően.

Guatemalát az utóbbi hónapokban nemcsak a koronavírus-járvány, de két hurrikán is sújtotta, amely több ezer ember otthonát pusztította el.

A fővároson kívül több városban is voltak tüntetések szombaton, a rendőrség Guatemalavárosban 33 tiltakozót vett őrizetbe, Quetzaltenango városában pedig további hatot.

(El País Brasil, El País Ameríca Latina, The Guardian, New York Times)