Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyolc halálos áldozata és harmincegy sebesültje van a kabuli lakó- és diplomata negyedet ért támadásnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Legalább 8 halottja és 31 sebesültje van a Kabul lakóövezeteit ért szombat reggeli támadásnak. Az afgán belügyminisztérium közleménye szerint 23 lövedéket indítottak két gépkocsiból. A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, az országban harcoló tálib lázadók gyors közleményben tagadták, hogy közük lenne az esethez.

Egyes források szerint rakéták, mások szerint aknagránátok robbantak ma hajnalban az afgán főváros belvárosában, a sokszorosan megerősített diplomata negyed a Zöld Zóna (Green Zone) közelében.

Az afgán biztonsági erők a közeli hegyekben, lőtávolságon belül, kiégett, indító állomásokkal felszerelt teherautókra bukkantak. Az iszlám állam hasonló módszerekkel hajtott végre egy az elnök beiktatását célzó támadást még márciusban.

A támadások órákkal azelőtt történtek, hogy az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo az afgán kormány és a lázadó tálibok képviselőivel találkozott Katarban. Pompeo célja a két fél közt megakadt béketárgyalások fellendítése.

A tavaly szeptemberben megkezdődött tárgyalások két kulcskérdésben akadtak meg, azonban az elmúlt napokban már mindkét fél képviselői azt nyilatkozták, közel lehet az áttörés.

A Pentagon kedden jelentette be, hogy közel felére csökkenti az afganisztáni katonai jelenlétét 2000 ott állomásozó katonájuk visszahívásával. A bejelentés bizonytalan helyzetbe sodorta, a tálibok elleni harcban az amerikai légicsapások segítségétől függő afgán kormányt.

A tálib fegyveresek az elmúlt hat hónapban összesen 53 öngyilkos merényletet és 1250 bombázást hajtottak végre, ezeknek 1210 civil  esett áldozatául.

Afganisztán instabilitása gyakorlatilag 18 éve tart, az USA és a hozzá hű kormány, illetve a tálibok között azóta sem sikerült tartós tűzszünetet létrehozni, sőt a tálibok által ellenőrzött területek kiterjedése ma nagyobb, mint bármikor 2001 óta. Az afgán kormányerők az ország picivel több mint felét (kb. 56 százalékát) ellenőrzik, míg a terület 14,5 százaléka kizárólagos tálib kontroll alatt áll. A fennmaradó nagyjából 30 százalék vitatott területnek számít, amelyet sem a kormány, sem a felkelők nem ellenőriznek.

(The New York Times, The Guradian, Aljazeera)