Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biden az újraszámlálás után is győztes Georgiában, Trump nem nagyon akar beletörődni

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több mint két héttel a szavazás napját követően lezárult a kézi újraszámlálás az amerikai elnökválasztás egyik legszorosabb eredményét hozó Gerogia államban, ahol Joe Biden megőrizte előnyét Doanld Trumppal szemben.

Ezzel Biden az első demokrata elnök Bill Clinton 1996-os sikere óta, aki győzni tudott Georgiában. Az Associated Press amerikai hírügynökség helyi idő szerint csütörtök este hirdette ki a demokrata jelölt sikerét.

Az államban azért kellett újraszámolást elrendelni, mert nagyon szoros volt a verseny Biden és Donald Trump között. Az újraszámláslás során a számlálóbiztosok négy megyében összesen 5 800, eddig be nem számított plusz szavazatot találtak, és bár a frissített számítások szerint Trump mintegy 1400 vokssal közelebb került riválisához, Biden így is több mint 12 ezer szavazattal diadalmaskodott a georgiai versenyben.

Georgia – egyébként republikánus – államminisztere, Brad Raffensperger közlése szerint az első körös számítási hibát emberi mulasztás okozta, de nem találtak szervezett csalásra utaló nyomokat. „Bebizonyosodott, hogy az állam új, levélszavazásos rendszere biztonságos és pontos” -tette hozzá. Szerinte minimális különbség a két jelölt között nem csalás miatt alakult ki, ha nem sokkal inkább azért, mert valóban rettenetesen szoros volt a verseny kettejük között.

Mint ismert, a még hivatalban lévő Donald Trump elnök eddig nem volt hajlandó érdemben és végérvényesen elismerni Joe Biden győzelmét, több helyütt újraszámlálsát követelve és folyamatosan szervezett választási csalást kiáltva. Ezt a szokását folytatta csütörtökön is: még a gerorgiai újraszámlálás lezárta előtt arról értekezett a Twitteren, hogy az államban szinte nulla szavazólapot érvénytelenítttek, ami szerinte lehetetlen, mert ugyanitt az elmúlt szavazásokon mindig 4 százalék körül volt ez az arány. A kézi újraszámlálás azonban nem igazolta Trump csalással kapcsolatos vádjait.

Georgia államnak péntekig kell hivatalosan végelegesítenie az erdedményt, ezt követően pedig a vesztes félnek még két munkanapja lesz arra, hogy további újraszámlálást kérjen, ha a különbség fél százalékponton belül maradna.

Az országosan leadott összes szavazatot nézve Biden több mint 5,9 millió szavazattal többet kapott, mint Trump. Az előrejelzések szerint Biden az elektori szavazatokból 306-ot kaphat meg, míg Trump 232-t.

(The Guardian, AP)