Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Málta a felelős több halálos vízibalesetért a Földközi-tengeren, állítják az embermentők

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Gyakran még a telefont sem képesek felvenni az úgynevezett ‘Mentési Koordinációs Központban’ Máltán”

– állítja a Times of Maltának adott nyilatkozatában az AlarmPhone nevű mentőszervezet, ami a Földközi-tengeren bajbajutottakon segít rutinszerűen segélyhívások fogadásával és továbbításával, valamint a konkrét mentéseket végzők értesítésével.

A szervezetet 2014-ben alapították európai és észak-afrikai civil aktivisták, saját maguk által megszervezett segélyvonal megszervezésével.

A szervezetet a pénteki, a Földközi-tengeren menekülők számára különösen halálosnak bizonyult nap után keresték meg máltai újságírók. Pénteken több hajó is bajba került Málta és Olaszország mentési zónájában (Search and Rescue Zone – SRZ) is, aznap három hajó érte el az olasz partokat.

Az AlarmPhone beszámolója szerint a máltai állam „belebonyolódott a szerencsétlenségekbe”, és rutinszerűen mulasztja el mentési feladatainak ellátását saját tengeri mentési zónájában.

Az AlarmPhone munkatársai szerint csak az elmúlt hét második felében több mint 10 alkalommal vették semmibe a segélyhívásokat. A Times of Malta kérdéseire egyelőre nem érkezett hivatalos válasz a máltai állami szervek részéről.

A máltai állam többször is tanúbizonyságát adta annak, hogy akár emberek veszélyeztetése árán is folytatja keményvonalas menekültpolitikáját: tavasszal például, a koronavírus-járvány első szakaszának idején a nyílt vízen rongálhatott meg a haditengerészetük egy menekülteket szállító hajót, erről a Mérce is beszámolt áprilisban.

Akkor is az AlarmPhone regisztrált egy segélyhívást, amit eljuttattak több állami hatósághoz, valamint a nemzetközi sajtóhoz is. A segítségkérők arról számoltak be hívás közben, hogy egy máltai hajó közelítette meg őket korábban, de segítségnyújtás nélkül továbbhajózott, majd egy másik érkezett, erről a legénység egy része átszállt, majd

megrongálták a hajó motorkábelét, és közölték a segélykérők szerint, hogy „Itt hagyunk meghalni titeket a vízben. Senki nem jöhet Máltára.”

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi biztosa többször emelte fel szavát az európai országok elégtelen menekültpolitikája miatt:

„Eljött az ideje annak, hogy véget érjen az országok közötti verseny, ami arról szól, hogy ki tud kevesebb felelősséget vállalni a tengeren megmentett emberekért. (…) Azt javaslom az európai államoknak, hogy tartsák tiszteletben saját elveiket, tegyék azt, ami helyes, és ajánljanak fel menedéket azoknak az embereknek, akiket a Földközi-tengerből mentettek ki.”

– mondta például 2018-ban.

Címlapkép: Twitter