Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha fel akarjuk venni a harcot a légszennyezéssel, előbb az energiaszegénységet kell megszüntetni

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az energia a háztartások életében olyan alapvető tényező, mint a víz vagy akár az étel: az emberhez méltó életminőséghez elengedhetetlen. Magyarországon azonban van mintegy 1 millió ember, aki csak korlátozottan tudja megfizetni az energiaköltségeket – vagyis a magyar háztartások mintegy 10 százaléka számít különböző okokból energiaszegénynek. Ez pedig nem csak az érintettek számára probléma – hívja fel a figyelmet a Habitat for Humanity ma közzétett animációs videójában.

A fűtési időszak kezdetével csak fokozódnak a problémák, és nem csupán a közvetlenül érintettek számára: ahogy arról a Mércén is rendszeresen írunk,

a rossz energiahatékonyságú épületek és a nem megfelelő tüzelőanyagok használata az egyik legfőbb okai a hazai légszennyezettségnek és nagyban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz is.

A rossz energiahatékonyságú épületek fűtése amellett, hogy pazarló, magas rezsiköltségekkel és szén-dioxid kibocsátással jár. Különösen kiszolgáltatottak emellett a legszegényebbek, akik számára elérhetetlen kiadás a fűtéskorszerűsítés vagy a hőszigetelés, és gyakran nincs más választásuk, csak a szilárdtüzelés.

Az elmúlt években megemelkedett tűzifaárak miatt viszont sokan rosszabb minőségű és egészségkárosító anyagokat (például lignitet, éghető hulladékot, lomokat) is kénytelenek eltüzelni – és ehhez jön még az, hogy a legtöbben korszerűtlen kályhákat használnak. Mindezek fényében talán nem meglepő, de annál szomorúbb, hogy a szállópor-kibocsátás 80 százalékáért a háztartási szilárdtüzelés felelős, míg az EU átlag mindössze 41 százalék.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ a fűtési szezonnal menetrendszerűen megérkező levegőminőség-romlásra évről évre úgy hívja fel a figyelmet, hogy fűtési tippeket ad a lakosságnak, a probléma az, hogy akinek nincs mivel fűteni, az kénytelen bármit eltüzelni a fagyhalál elkerülése érdekében.

Ebből az ördögi körből azonban az érintettek csak akkor tudnak kilépni, ha biztosítjuk a mindenki számára megfizethető energiát. Azaz a leginkább rászorulókat is elérő, célzott lakásfelújítási, energetikai támogatásokra van szükség.

A légszennyezés mértéke csak akkor csökkenhet számottevően, ha az ilyen típusú állami támogatások széles körben biztosítják a korszerűbb, kevésbé szennyező fűtési módokra való áttérést, valamint a lakások felújítását, hőszigetelését – hívja fel a figyelmet a Habitat.

De már az is nagy előrelépés lenne, ha a szociális tüzelőanyag-támogatás keretében osztott tűzifa kiszárítva érkezne a rászorulókhoz, – így enyhítve a környezeti terhelést és hatékonyabbá téve a fűtést, – valamint, ha a környezetre és egészségre súlyosan káros széntermékekre nem lehetne pályázni tűzifa helyett. A szervezet szerint a most formálódó Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) és az ehhez kapcsolódó hazai klímastratégiák e célok mentén való kialakítása akár megoldást is jelenthetne.

A Habitat videója itt tekinthető meg:

Címlapkép: pixabay.com