Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódik a környezetvédők pere Norvégiával szemben, magyar szervezetek is a sarkvidéki olajfúrás betiltását követelik

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Greenpeace  és a Fiatal Föld Barátai még 2016-ban perelte be Norvégiát az alkotmány megsértésére hivatkozva, miután az állam új olajkitermelési engedélyt adott ki a Barents-tengerre.

Az immár a legfelsőbb bíróságon járó per holnap folytatódik, ezért ma délután egy nemzetközi szolidaritási akció keretében több magyarországi szervezet is kiállt a felperesek mellett: a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Fridays for Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország aktivistái a budapesti norvég nagykövetség előtt követelték a sarkvidéki olajkitermelés leállítását.

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője a szolidaritási megmozduláson arról beszélt, az engedélyek kiadása sérti az egészséges környezethez való alapvető emberi jogot és a norvég alkotmányt is, mivel az világosan kimondja, hogy a norvég államnak kötelessége megvédeni a jövő generációk egészséges környezethez való jogát.

A világon már így is több kőolajat és földgázt találtak, mint amennyinek az elégetésével be lehetne tartani a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményt. Az új engedélyek kiadása pedig csak tovább távolítja a világot a klímacsúcs céljaitól, és ellentmond a norvég alkotmány 112. Cikkének is, mely elfogadta a globális felmelegedés szintjének 1,5 Celsius alatt való tartásának célját.

aktivisták a norvég nagykövetség előtt. fotó: mtvsz

Az olajfúrás súlyos környezetkárosító hatásai és következményei miatt a kormány engedélykiadási döntése tehát nem áll összhangban a norvég alkotmánnyal, illetve az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát is megsérti, amely csakugyan alapvető emberi jogként jelöli meg az egészséges környezethez való jogot.

Norvégia jelenleg a világ egyik legnagyobb olajexportőre: az itt megtermelt és máshol elégetett gáz és olaj mennyisége meghaladja az országon belül felhasznált fosszilis tüzelőanyagok tízszeresét.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint további figyelmet érdemel a tény, hogy az érintett terület különösen értékes ökoszisztémával rendelkezik, így az engedélyek kiadásának környezetkárosító hatása is súlyosbodik.

Több norvég tudományos társaság még kísérleti fúrások indítását sem támogatják ezen a területen, nem hogy a tömeges kitermelést. A kockázatot növeli, hogy nincsen hatékony technológia az olaj jégből való eltávolítására, ez pedig növeli egy esetleges olajszivárgás károsító hatását – olvasható az MTVSZ közleményében. A mai megmozdulásnak egyébként különös aktualitást ad, hogy idén először fordult elő, hogy november elejére nem kezdődött el az Északi-sarki-óceán jegesedése.