Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Drónfelvételt készített Mészáros Lőrinc birtokáról egy újságíró, tanúként hallgatta ki a rendőrség

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tiltott adatszerzés gyanújával folytat nyomozást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azután, hogy egy májusi, oknyomozó cikkhez az Átlátszó.hu kamerás drónnal járta be Mészáros Lőrinc oligarcha bicskei rezidenciáját. A cikk szerzőjét, Horn Gabriellát most a súlyos, akár 3 év szabadságvesztéssel is járó büntetési tétel kapcsán, tanúként hallgatták ki a kapitányság munkatársai – közölte a portál.

Konkrétan arra voltak kíváncsiak a kihallgatók, hogy Horn „milyen körülmények között írta meg cikkét”, és mégis „mi volt annak hírértéke”. Ezeken kívül arról is érdeklődtek, ki volt az újságíró segítségére a drónfelvétel elkészítésében, és „ki engedélyezte azt”, hogy az Átlátszón a felvételt is közzé tegyék.

Az Átlátszó májusi nyomozása Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő információi alapján kezdett kutatásba, és a kamerás drón a szerkesztőség most publikált információi szerint azért kellett, hogy igazolják azokat az információkat, melyek szerint Orbán Viktor gyermekkori barátja és Magyarország jelenleg leggazdagabb embere birtokán valóban harcjárművek állomásoznak-e. A drónfelvétel alapján a két harcjárműből egyet sikeresen azonosítottak, mint egy BRDM-2-es típusú, kétéltű csapatszállítót.

Az Átlátszó ügyvédje, Tóth Balázs a cikkben is közölte álláspontját, mely szerint teljesen lehetetlen helyzet, hogy egy újságírót munkája végzéséért ilyen gyanúval kapcsolatban hallgassanak ki.

Kiemelte, a titkos adatszerzés tételben „elkövetési magatartásokként olyan titkos módszereket és eszközöket határoz meg a Büntető törvénykönyv, amelyeket jogszerű eljárásuk során a bűnüldöző hatóságok is kizárólag bírói vagy az igazságügyért felelős miniszteri engedéllyel alkalmazhatnak.” Nyilvánvaló tehát, hogy mivel az Átlátszó teljességgel nyilvános körülmények között készített légi felvételeket ez pedig nem hasonlítható ahhoz, ha valakit rejtett kamerával vagy poloskával figyelnek meg.

Az pedig, hogy Mészáros udvarán valóban harcjárművek parkolnak-e, Tóth szerint is egyértelműen nem magántitok, hanem közérdekű adat.

Az Átlátszó már több sikeres tényfeltárást is segített kamerás drónjaival, így például drónnal kapták rajta ugyancsak Mészáros Lőrincet az Adrián is korábban, miután portálunk megírta, a Lady MRD fedélzetén látták az oligarchát az olaszországi Ischia kikötőjében.

Címlapkép: Átlátszó.hu / Vimeo