Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Otthonában lőttek agyon egy szénbánya bővítés ellen küzdő dél-afrikai környezetvédelmi aktivistát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Betörtek otthonába és ott unokája szeme láttára végeztek Fikile Ntshangase dél-afrikai környezet- és közösségi érdekvédelmi jogi aktivistával.

Ntshangase vezéralakja volt, egy a Hluhluwe–Imfolozi nemzeti park (Afrika egyik legősibb természeti világörökség parkja) közelében található külszíni szénbánya bővítése elleni, elhúzódó jogi csatározásnak.

A TheGuardian-nek nyilatkozó helyi hatóságok elmondása szerint, négy férfi hatolt be csütörtök délután a 65 éves aktivista ophondweni-i otthonába, ahol 11 éves unokája szeme láttára öt lövéssel végeztek vele. Ugyan a kiskorú gyermek segítségével a hatóságok megkezdték a nyomozást, mindezidáig nem történt letartóztatás az ügyben.

Ntshangase a helyi szénbányát üzemeltető Tendele céggel szembeni, környezet védelmi jogi szervezet (MCEJO) vezetője volt. Ügyvédje szerint az aktivista nemrég azt mondta, miután nem írta alá a Tendele által a családok „áthelyezésére és kompenzálására” tett, csak a bánya cég számára kedvező ajánlatot, hogy „inkább meghal, minthogy elárulja a népét”.

A cég szénbánya bővítési tervéhez 21 család kitelepítésére lenne szükség (sokan több generáció óta a családhoz tartozó földet kényszerülnének elhagyni), közülük 19-en tagjai a meggyilkolt aktivista szervezetének, és mindezidáig nem egyeztek bele a bányászati cég előnytelen ajánlatába.

A Tendele elítélte a kegyetlen gyilkosságot és mielőbbi békés tárgyalásokat sürgetett.

A szénbánya környékén élő közösségek, az őket képviselő ügyvédek beszámolói szerint már jóideje megfélemlítési kísérletekkel és erőszakos fenyegetésekkel kell, hogy nap mint nap szembe nézzenek. A bánya bővítése érdekében ősi földjük elhagyását megtagadó családokra több alkalommal lőttek rá is lőttek.

(via TheGuardian)

Címlapkép: Handout