Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A minisztérium mossa kezeit, „belső szakmai vitának” nevezi az SZFE-ügyet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Noha a Színház- és Filmművészeti Egyetem(SZFE) polgárai éppen azért tüntetnek hetek óta, mert az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM) önkényesen választotta ki az egyetem új kuratóriumának tagjait és hajtja végre a „modellváltást”, a tárca szerint a kormánynak semmi köze az ügyhöz, „belső szakmai vita” alakult ki az SZFE-en.

Az alapítványi modellre történő átállásról szóló törvény benyújtása óta az SZFE hallgatói az ellen szólaltak fel, hogy az átalakulás törvényi háttere miatt az új modellben sem az intézményi autonómia, sem pedig a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg. Így történhetett az meg például augusztusban, hogy az ITM az egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az SZFE egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.

Ehhez képest az egyetemet fenntartó alapítvány alapító jogait gyakorló ITM ma az ATV megkeresésére közleményben határolódott el attól, hogy bármi köze lenne a tüntetésekhez: a tárca szerint az SZFE-n „belső szakmai vita” alakult ki, amelyet a művészeti ágak nagy tekintélyű szakembereinek kell rendezniük.

„A modellváltás célja a kormánytól való függetlenedés, így a kuratórium feladata arról dönteni, hogy a jelenlegi helyzetben mi a helyes megoldás. Az SZFE esetében az átalakítás elvárt eredménye, hogy az ott tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javuljanak”.

„A kormány természetesen azt támogatja, hogy az oktatás normális keretek között, rendes mederben folyhasson. Ezért is döntött arról, hogy az egyetem jövő évi működéséhez a korábbi költségvetés mintegy kétszeresét, 3 milliárd forintot biztosít egyebek mellett bérrendezésre és a kampusz építési program előkészítésére a kuratórium számára” – írta az ATV Híradó megkeresére a minisztérium.

Az ATV azt követően küldte el kérdéseit a minisztériumnak, hogy hétfőn reggel – mint arról a Mércén is beszámoltunk – az SZFE  Hallgatói Önkormányzata tüntetést tartott az ITM Szemere utcai épülete előtt. Az eseményen magyar és külföldi egyetemek, hallgatók, színházak és civil szervezetek által a hallgatóknak írt szolidaritási nyilatkozatokat tárták a közönség elé színészek közreműködésével.

Az tüntetésen többek között Alföldi Róbert, Bánsági Ildikó, Básti Juli, Csákányi Eszter, Hernádi Judit, Jordán Adél, Mácsai Pál, Molnár Áron, Ónodi Eszter, Pálfi György, Pelsőczy Réka, Pintér Béla és Szirtes Ági olvasott fel a színművészetis hallgatók ügyét támogató levelekből. A demonstráción elhangzottak például a Berliner Ensemble német színházi társulat, a Helsinki Művészeti Egyetem diáktanácsa, a Magyartanárok Egyesülete, a Német Bábosok Szövetsége, az Oktatási Hálózat, a Színházi Kritikusok Céhe és az Újvidéki Művészeti Akadémia által a Színház-és Filmművészeti Egyetem diákjai számára írt szolidaritási nyilatkozatok.

A magyar felsőoktatás fokozatos privatizálásáról, az alapítvány modellről itt, az SZFE körüli botrányról pedig itt írtunk bővebben.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás