Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az éleslőszerek se riasztották vissza a belarusz tüntetőket, tízezrével vonultak utcákra

Ez a cikk több mint 3 éves.

A belarusz hadsereg által megígért, és a jelek szerint csőre is töltött éleslőszerek se riasztották vissza a Belaruszban immár 71 napja tüntető tömegeket, akik a 10. egymást követő vasárnap vonultak utcákra, hogy Lukasenka távozását, új választások kiírását, és a rendőr erőszakért felelősök elszámoltatását követeljék.


A kora délutáni óráktól több nagyvárosban gyülekező tömeg ellen a belarusz rendvédelem speciális egységei, valamint a hadsereg kivezényelt osztagai a szokásos kegyetlenséggel léptek fel: több helyen kirángatták autójukból az embereket, villanó- és hanggránátokat szórtak a békés tüntetőkre, gumibotozták az újságírókat és a járókelőket.

A brutalitás ellenére tíz- és tízezrek vonultak Minszk utcáin, de többek közt Grodnoban, Mogilevben és Bresztben is ezrek tüntettek. A választások óta Belaruszban több mint 14 ezer embert vettek őrizetbe a hatóságok, többeket megkínoztak, vagy megerőszakoltak, és legalább hatan életüket is vesztették emberi jogi szervezetek jelentései szerint. Több mint 350 embert börtönöztek be eddig.

Mindeközben Geir Tuskedal, a norvég parlament Keresztény Néppárti képviselője bejelentette, hogy a belarusz ellenzék három vezéralakját, a korábban kampányukat egyesítő Szvetlana Tyihanovszkaját, Marija Kolesznyikovát és Veronika Cipkalot jelölte a 2021-es Nobel-békedíjra.

Tuskedal szerint az ellenzéki politikusok „fantasztikusan bátrak”.

„Békés demonstrációkat szerveznek, annak ellenére, hogy a hatóságok egyre több erőszakot alkalmaznak ellenük.”

A politikus kiemelte, hogy az igazságos választásokért folytatott harcuk miatt is díjat érdemel a három ellenzéki vezető, valamint azért, mert az „illegitim belarusz rezsim elleni békés tüntetésekre inspirálják az embereket.”

Kifejtette, hogy Tyihanovszkaja, Cipkalo és Kolesznyikova jelölése

„Még több figyelmet irányít az Európa utolsó diktátora ellen folytatott békés ellenzéki erőfeszítésekre.”

(Belsat, Novaja Gazeta)