Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Toronymagasan nyerte meg a választásokat az új-zélandi munkáspárti miniszterelnök

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az összes szavazat megszámlálása után Jacinda Arderns bal-közép munkáspártja a szavazatok 49,1%-át kapta, így az országban ritka többségre tettek szert, és 64  parlamenti ülőhelyet szereztek.  Legnagyobb riválisa, a jobboldali Nemzeti Párt a szavazatok mindössze negyedét szerezte meg, ezzel 35 székhez jutva a 120 fős országgyűlésben.

A választásokat eredetileg szeptemberben tartották volna, de a koronavírus járvány második hulláma és a növekvő esetszámok miatt még mostanra halasztották. A szavazatok leadására ún. előzetes választás keretében október 3-tól volt lehetőség.

Bár az eredmény nem volt váratlan, a közvélemény kutatások kényelmes győzelmet jósoltak Ardernnek. A kérdés inkább a győzelem mértéke volt, ami a legtöbb jóslatot felűlmúlta.

A győzelmet és a népszerűséget Ardern a koronavírus, az országot sújtó természeti katasztrófák, erdőtüzek és a tavalyi christchurch-i mészárlás szolidári  megfelelő kezelésének köszönheti.

Az új-zélandiaknak az általános szavazás mellett két népszavazási kérdésben is dönteniük kellett. Ezek a súlyos betegek eutanázia kérelemhez való jogát, és a marihuána legalizálását érintették.  – Ezek eredménye október 30-ra várható.

(BBC)

Címlapkép: Wikimedia Commons