Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tizenhárom civil, köztük két gyermek halt meg az azeri Gandzsát ért, vélhetőleg örmény bombázásban

Tizenhárom ember meghallt és több, mint negyvenen megsérültek egy Azerbajdzsán második legnagyobb városát, Gandzsát ért bombázás során. Az Örményország és Azerjbadzsán között Hegyi-Karabahban dúló konfliktus újabb összecsapásának áldozatai civilek voltak, akiket a hajnali órákban, nagyrészt az ágyban értek az egy egész házsort a földdel egyenlővé tevő robbanások.

A bombázások áldozatai közt két gyermek is volt, az egyikük egy 10 hónapos kislány akinek édesanyja és öt hozzátartozója is életét vesztette.

Az örmény külügyminisztérium tagadta, hogy az ő támadásukról lett volna szó és ezzel együtt Bakut vádolta meg, a vitatott terület egyik legnagyobb városának, a jelenleg örmény irányítás alatt álló, Sztepanakert elleni bombatámadásokkal.

Az azeri elnök ennek ellenére bosszút esküdött, amiben Törökország minden bizonnyal a segítségére lesz, mivel Ankara már délelőtt háborús bűncselekménynek nyilvánította a támadást.

A két ország közti konfliktus szeptember 27-én kapott új erőre, amikor örmény csapatok lelőttek két azerbajdzsáni helikoptert és tíz azeri tankot is ártalmatlanná tettek a két ország közötti vitatott Hegyi Karabakh (örményül Artzakh) területén. Erdogan még aznap felhívta és teljes támogatásáról biztosította İlham Aliyev azeri elnököt, miközben Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a teljes országban szükségállapotot és általános mozgósítást rendelt el az azeri beavatkozás hírére.

A konfliktus akkor kezdődött, amikor a nemzetközi közösség hivatalosan Azerbajdzsán új állama részeként ismerte el a karabakhi enklávét, holott lakosságának többsége örménynek vallotta magát. Az új Örményország a helyzetet nem ismerte el, és önkéntes volt szovjet-örmény katonákból álló különítmény (fidaji) érkezett a területre, ahol kikiáltották a világ országainak többsége által el nem ismert örmény Artzakhi Köztársaságot. Artzakh azóta az Azerbajdzsán területén belül létező, de-facto örmény államalakulat, helyzetét az 1994-es tűzszüneti egyezmény stabilizálta.

A konfliktus kiújulásának időzítéséről, annak körülményeiről és előzményeiről Tóth Csaba Tibor itt írt hosszabban.