Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legyél te is rendszerkritikus, legyél te is a Mérce rendszeres támogatója!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Három évvel ezelőtt ilyenkor már szinte az irodában éltünk, hajnaltól éjszakáig dolgoztunk, hogy minden tökéletes legyen. Nem lett, hogy is lehetett volna, de minden tökéletlenségével együtt a Mérce számunkra mégis a lehető legtökéletesebb munkahely, hiszen a miénk.

Három évvel ezelőtt léptünk egy hatalmasat az ismeretlenbe: hosszas tervezés, álmodozás után úgy döntöttünk, elindítjuk Magyarország első, kizárólag olvasói támogatásból működő online portálját. Akkor még nem volt egyértelmű, hogy fenn lehet-e maradni így is, hogy képesek leszünk-e működtetni egy olyan lapot, ami felvállaltan rendszerkritikus, baloldali értékeket közvetít, és közben kilép az évtizedek óta bebetonozott piaci szokásjogból: nincs rajta reklám, nincsenek háttérbe húzódó, arcukat nem vállaló oligarchák mögötte tömött zsebekkel, nem settenkedik mögöttünk egy párt pénztárosa sem, hogy ránk erőltesse az akaratát.

Az élet – sajnos – minket igazolt. Az elmúlt három évben láttuk, ahogy a rendszer szisztematikusan bedarál más lapokat, ahogy máshol dolgozó kollégáinknak kellett a miénkhez hasonló útra lépniük, mert ha nem teszik, ellehetetlenedik a munkájuk.

Mindez minket is megerősített abban, hogy jó úton járunk, amikor a szabadság és a függetlenség legfőbb zálogaként olvasóink kezébe helyezzük a jövőnket.

Az elmúlt három évben minden nehézség ellenére (pedig legyünk őszinték: volt belőlük bőven) a szerkesztőségünk folyamatosan bővült, építkezett, fejlődött, és mindezt tettük úgy, hogy továbbra is biztosak lehettünk abban: a Mérce egyedülálló felépítéséből fakadóan legfőbb értékeinket csorbítatlanul tudjuk átadni olvasóinknak, büszkén mondhatjuk, hogy továbbra is függetlenek, szabadok és rendszerkritikusak vagyunk.

Mi azt szeretnénk, ha ez így maradna a jövőben is.

Mivel azonban látjuk mi is, hogy az utóbbi időszakban mind többen lépnek ugyanarra az útra, amelyen mi már évek óta járunk, újabb nehézségekkel kellett szembesülnünk. Fontos, hogy a magyar sajtó megmaradt független és szabad bástyái tovább tudjanak működni. Tudjuk, hogy most hatalmas itt a verseny, mindenki a figyelemért és az olvasók pénzéért küzd. És tudjuk, hogy sokan már nem tehetik meg, hogy bárkit is támogassanak.

Ebben a helyzetben nehéz kitűnni a tömegből, de mi továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, amit három éve is megígértünk:

független, szabad, baloldali, rendszerkritikus lapot csinálunk.

Mi az, ami biztos nem lesz továbbra sem a Mércén? Nem lesz reklám, mert nem akarunk kiszolgáltatottá válni. Nem lesz átláthatatlan működés, folyamatosan el tudunk számolni a beérkező támogatásokkal. Nem lesz fizetős tartalom, mert hisszük, hogy az információ mindenkié.

Ehhez azonban 500 új rendszeres támogatóra van szükségünk.

Miért van szükségünk még több rendszeres támogatóra?

Mert a jelenlegi bizonytalan helyzetben a rendszeres támogatásokból fakadó nagyobb stabilitás mellett jobban tudunk tervezni, fejlődni, dolgozni.

Mert ez is egy fontos formája a folyamatos visszajelzésnek, amiből tudjuk: van igény a munkánkra.

Mert mi a Mércével nem csak újságot, de intézményt is építünk. Olyan intézményt, ami ellenáll a hatalom önkényének, amit az emberek közös akarata tart fönn. Ezt az intézményt nem tudja elsöpörni, elfoglalni vagy tönkretenni a hatalom, amíg támogattok minket.

És ami számunkra a legfontosabb: mi a Mércénél hisszük, hogy az információ mindenkié, ezért úgy gondoljuk, hogy az az egyre nagyobb teret nyerő médiatrend, ami az újságok tartalmait részben vagy teljesen fizetőssé teszi, kirekesztő azokkal szemben, akik egyszerűen nem tehetik meg, hogy ezekért fizessenek.

Nálunk a jövőben sem lesznek fizetős, csak a támogatók számára elérhető tartalmak, a Mércét mindenki olvashatja, társadalmi és vagyoni helyzettől függetlenül. Ehhez azonban az is kell, hogy rendszeres támogatóink segítsenek eljuttatni a munkánkat mindazokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Szóval ha tehetitek, ide kattintva tudtok támogatni minket.

Mindannyiunk nevében köszönöm, ha segítitek a Mérce működését!

Diószegi-Horváth Nóra