Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az iszlamista Talibán Donald Trumpot támogatja az amerikai elnökválasztáson

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szélsőséges afgán iszlamista militarista mozgalom, az afgán Talibán Donald Trumpot támogatja a közelgő amerikai elnökválasztáson, mivel tőle remélik az amerikai csapatok mielőbbi kivonását Afganisztánból.

„Azt reméljük, hogy ő [Trump] fog nyerni a választáson, és megszünteti az amerikai katonai jelenlétet Afganisztánban”

– nyilatkozta a CBS News csatornának Zabihullah Mudzsahid, a mozgalom szóvivője.

Emellett egy másik tálib vezető aggodalmának adott hangot Trump egészségi állapota miatt, utalva az amerikai elnök korábbi koronavírus-fertőzésére.

„Amikor értesültünk róla, hogy Trump COVID-19 pozitív, aggódtunk az egészségéért, de úgy tűnik, hogy egyre jobban van.”

A Trump-kampány szóvivője, Tim Murtaugh szombaton reagált a tálibok támogató üzenetére, visszautasítva azt:

„A Talibánnak tudnia kellene, hogy az elnök mindig az amerikai érdekeket védi, bármilyen szükséges eszközzel.”

Afganisztán instabilitása gyakorlatilag 19 éve tart, az USA és a hozzá hű kormány, illetve a tálibok között azóta sem sikerült tartós tűzszünetet létrehozni, sőt a tálibok által ellenőrzött területek kiterjedése ma nagyobb, mint bármikor 2001 óta.

Az afgán kormányerők az ország picivel több mint felét (kb. 56 százalékát) ellenőrzik, míg a terület 14,5 százaléka kizárólagos tálib kontroll alatt áll. A fennmaradó nagyjából 30 százalék vitatott területnek számít, amelyet sem a kormány, sem a felkelők nem ellenőriznek.

Donald Trump régóta ígéri az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból, ahol jelenleg az Egyesült Államok mintegy ötezer katonája állomásozik. Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó szerint ez a szám a felére fog csökkenni a következő év elejére.

Idén februárban írta alá az amerikai kormány és a Talibán azt a megállapodást, amelynek értelmében az USA és szövetségesei összeállítanak egy menetrendet, amely alapján aztán 2021 tavaszáig kivonulnak Afganisztánból. A megállapodásban benne foglalták azt a kitételt is, hogy a Talibánnak szakítania kell az Al-Kaidával, és megállapodásra jutniuk a hatalommegosztás kérdésében a legitim afgán kormánnyal.

(CBS News)