Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Extinction Rebellion focival trollkodta meg a nagyvállalati klímakonferenciát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Áder János köztársasági elnök részvételével rendeznek klímakonferenciát a budapesti Mariott hotelben, a város egyik legelegánsabb szállodájában szennyező nagyvállalatok támogatásával, és több, mint százezer forintos részvételi díjjal.

Miután a „zöldrefestés” tipikus megnyilvánulásának látják, az Extinction Rebellion környezetvédő szervezet aktivistái pénteken, 8 és 9 óra között tiltakozó akciót szerveztek a helyszínre.

Az akció keretében egyrészt egy molinót helyeztek ki a szállodára, melyen a „greenvashing summit” felirat állt, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy „zöldrefestés csúcstalálkozó”, utalva ezzel a jelenlegi rendszerben és a fosszilis gazdaságban sikeres cégek által támogatott konferencia hamisságára.

Az Extinction Rebellion aktivistái molinót feszítenek a budapesti Mariott hotelre egy szennyező cégek által támogatott klímakonferencia idején. Fotó: Mérce

A performansz során az aktivisták különböző, a rendezvényen résztvevő, vagy támogató cégek vagy szervezetek képviselőit személyesítették meg, egymás után a középen elhelyezett földgömb mellé járulva, miközben a narrátor megemlítette az adott szervezet bűneit.

Ezután a korábban bemutatott résztvevők abszurd fordulattal focizni kezdtek a Földdel, melyet a narrátor kommentált, eközben a bíró hiába osztott folyamatosan piros lapot a játékosok szabálytalanságai miatt, senki sem figyelt rá.

Az aktivisták ezzel arra akartak utalni, hogy hiába jelzik a nagy és szennyező cégeknek unos untalan környezetvédő szervezetek, hivatalok hogy tevékenységükkel tönkrevágják a jövőnket – szétrúgják a Földet – és még ha hoznak is felügyeleti szervek környezetvédelmi szabályokat, hiába teszik, mert a vállalatok simán megkerülik őket, és jelen rendszerben nincs lehetőség a megregulázásukra. A rendezvényről készült videónkat itt tudjátok megnézni:

Az XR közleménye szerint a szervezet szakértők bevonásával megvalósuló, valódi egyeztetést követel, mely nem a piaci megoldásokat részesíti előnyben, hanem olyan rendszerszintű változást, melynek központjában a társadalmi és környezeti igazságosság áll. A környezetvédő aktivisták szerint fontos, hogy a klímaváltozás központi téma maradjon, és hozzáértő, hiteles szakértők közösen dolgozzák ki a szükséges intézkedéseket. A probléma súlyának megfelelően kell cselekednünk, azonban az időnk egyre fogy, így nem engedhetjük meg, hogy a valódi változásban ellenérdekelt cégek játszótere legyen a klímacsúcs.

A konferencián az előadók listáját elnézve több autógyár, energiaipari vállalat és a kormány képviselői is megtalálhatók az államfő Kék Bolygó Alapítványának prominensei, többek között Tirana főpolgármestere és a budapesti városháza képviselői mellett.

A támogatók között pedig többek között olyan cégek szerepelnek, mint a Tesco, a BMW autógyár és az Iveco teherautógyár és fosszilis energiát használó energiacégek, melyek működésükkel súlyosan károsítják a környezetet, ugyanakkor minden alkalmat megragadnak annak érdekében, hogy környezetbarátnak mutassák magukat.

A mostanihoz hasonló konferenciák épp azt szolgálják, hogy a szennyező vállalatok tevékenységét legitimálják, ugyanakkor elismerjék őket, mint a környezetért dolgozó szervezeteket. Ez fontos eszköze annak az illúziókeltésnek, miszerint a jelenlegi rendszer környezeti és társadalmi szempontból fenntartható, és a vállalatok profitábilitásának záloga, a vég nélküli növekedés büntetlenül folytatható.

Kiemelt kép: Mérce fotó